Botanikuskert a vágányok mellett.

Madrid tele van látnivalókkal, de az egyik legkülönlegesebbért a vonatpályaudvarra kell mennünk. Ha arra számítunk, hogy ott csak vagonokat, jegyautomatákat és síneket találunk, akkor nagyot tévedünk. A legnagyobb madridi pályaudvar, az Atocha egészen egyedi és különleges látvánnyal vár! Garantált, hogy aki itt belép, annak tátva marad a szája.

Az 1851. február 9-én megnyílt csarnokban rengeteg utas fordul meg nap, mint nap. Az eredeti épület egy tűzvész során megsemmisült 1892-ben, az azt követő, 100 évig szolgáló új épületet Alberto de Palacio Elissagne és Gustav Eiffel együtt tervezte.

Nekünk, magyaroknak nem szokatlan stílusú az Eiffelre jellemző, kovácsoltvas épület, amely 1992-ig fogadta az utasokat, addig, amíg elkerülhetetlenné vált egy korszerűbb pályaudvar építése. Az így kihasználatlanná lett régi helyen pedig létrehozták a világ egyetlen, botanikus kertként is működő pályaudvari váróját. A boltok, kávézók mellett egy fantasztikus, 4000 négyzetméteres trópusi kertet is találunk itt, nagyjából 7000 növény díszíti a teret. Hatalmas pálmák, banánfák, buja növényzet, tavacska szolgáltatja a díszletet a várakozás perceihez. Ezen kívül 22 fajta hal és teknősbéka él az üvegházban, nyugodtan nézelődhetünk, pihenhetünk a gyönyörű környezetben.

Sajnos az Atocha-hoz kapcsolódik a spanyol történelem egyik fekete napja is. 2004. március 11-én bomba robbant az állomáson, a reggeli csúcsforgalom idején. A 191 halálos áldozattal járó merényletet később az al-Kaida magára vállalta. Az elhunytak emlékét az állomáson egy minimalista emlékmű őrzi, az épület mellett pedig olaj- és ciprusfa liget áll: az Emlékezés Erdeje, minden elhunytért egy fával.Címke: látnivaló