A virágok nyelvén.

70 év uralkodás után, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet, őt gyászolja a világ. A halála utáni napok, hetek pontos forgatókönyv szerint zajlanak: egészen a szeptember 19-ei temetésig, sőt azt követően is.

Óriási ezekben a napokban az alattvalók törekvése arra, hogy valamiképp kifejezzék a gyászukat, együttérzésüket, szeretetüket. Milliónyi virágot, plüssállatot, rajzot helyeznek el London-szerte az emberek. A koporsó útját a gyászolók és nyomukban tengernyi virág kíséri.

Fotó: AP Photo

A rengeteg virágot pedig valahonnan szállítani kell a brit fővárosba. Törökországból érkeznek a szegfűk, a termesztők villámgyorsan próbálják az elképesztő keresletet kielégíteni. A szokásos szárazföldi szállítás helyett most légi úton érkezik a tengernyi szegfű Nagy-Britanniába. Repülővel már másnapra odaér a szállítmány, míg teherautóval 7-8 napig tart az utazás.

Nem csak a temetésig, de várhatóan még az azt követő hetekben is jóval több virágot fognak vásárolni a britek, mint valaha.

A jelentések szerint 90%-kal növekedett a virágok iránti kereslet a török termesztőknél. A megnövekedett forgalom miatt a normál heti szállítást nem is tudják maradéktalanul kielégíteni, mivel az Egyesült Királyságból érkező megrendelések most prioritást élveznek. A műszakokat is át kellett variálni, hogy a rengeteg virágot le tudják szállítani, a szokásos 8 óra helyett jóval többet üzemelnek most a termesztők és új munkaerőket is fel kellett venni. A megszokott heti 600-700 ezer szál virág helyett most legalább 1,5 millió szegfű érkezik Londonba.

Kiemelt kép: DHA Photo