Kétlábon járó történelem.

16 évnyi szolgálat után 2022. március 31-én az utolsó munkanapját töltötte Betty Reid Soskin. Az energikus matróna 84 éves volt, amikor elhivatottságot érezve munkát vállalt a Rosie the Riveter WWII Home Front emlékhelynél, Kaliforniában.

Soskin, aki túlélte a II. világháborút mindig is aktív szerepet vállalt az ismeretterjesztésben: különféle edukációs programok során hitelesen mesélt a feketék életéről. Emellett hivatalnokként, lemezbolti alkalmazottként és helyi ügyek képviselőjeként is dolgozott. A történelem számára egybeforrt a saját történelmével, szívesen osztotta meg az emlékeit.

Először az alakuló park munkálataiba folyt bele, kezdetben a fejlesztési programokba, konzultációkban vállalt szerepet, majd ideiglenes őri feladatokat kapott. 5 évvel később állandó parkőr lett belőle, nyilvános programokat vezetett és elsőkézből származó emlékeit és megfigyeléseit osztotta meg a látogatóközpontban. Alapvető szerepet játszott az ideérkezők fogadásában és tájékoztatásában. A történelmi nemzeti parkban végzett munkáját is elégtételt adó, izgalmas feladatként élte meg.

Soskin 2021. szeptember 21-én töltötte be a 100. évét. Most márciusban letette a lantot, de az utolsó munkanapján is dolgozott, végiglátogatta a kollégáit.

Kiemelt kép: NPS Photo/Luther Bailey