A számolás joga.

Katherine Johnson: ezt a nevet évtizedekig jóformán senki sem hallotta a világon.

Fotó: NASA

A helyzet 2016-ban változott meg, amikor A számolás joga című film hatására tömegek ismerték meg a valóságot. A mozi igaz történeten alapult, Johnson és két társa sztoriján, akiknek óriási szerepük volt abban, hogy John Glenn 1962-ben első amerikaiként megkerülte a Földet.

Johnson, Mary Jackson és Dorothy Vaughan: 3 nő, akik lehetővé tették a küldetést.

Ezek a hölgyek egy csoport tagjai voltak, amolyan „emberi számítógépek”, ők számolták ki a szükséges műveleteket akkor, amikor ezt még nem tudták a gépek megtenni. Repülési útvonalak, bonyolult röppályák, repüléstechnikai mérések: az emberi kalkulátorok legkisebb tévedése is tragédiához vezethetett volna.

Ezek a tudósok ráadásul afro-amerikaiak voltak, ezért a bőrszínük miatt elkülönítették őket fehér társaiktól. Elképesztő hátránnyal indultak, csak „színes komputerként” emlegették és kezelték őket. Hihetetlen tudományos eredményeik ellenére saját jogaikért, a megkülönböztetés ellen kellett nap mint nap csatákat vívniuk.

Évtizedeknek kellett eltelniük, mire elismerték őket és munkájuk a megfelelő helyre került.

2019-ben a NASA egyik eszközét Johnsonról nevezték el. Barack Obamától megkapta a létező legmagasabb polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érmet is 2015-ben.

Johnson 2020. február 24-én, 101 éves korában hunyt el. Amerika hőse, akinek érdemeit csak nagyon későn ismerték el, most már az égi pályákon röpül.

Kiemelt kép: NASA/Aubrey Gemignani/flickr/Wikimedia Commons