Nagy idők tanúja.

1903. január 2-án született, jóval az I. világháború előtt, abban az évben, amikor nálunk gróf Tisza István alakított kormányt, a Wright fivérek pedig feljegyezhették az első motoros repülésüket. 1903-ban feltalálták az EKG-t, Henry Ford megalapította az első autógyárát, megszületett Konrad Lorenz és Neumann János.

Kane Tanaka Japánban látta meg a napvilágot, koraszülöttként, hetedik gyerekként egy kilencgyerekes családban. A lány 19 évesen ment férjhez és a házaspár egy tésztaboltot üzemeltetett, ahol tésztákat és süteményeket árultak.

Tanaka jelenleg egy idősotthon lakója Fukuoka-ban, ahol gesztikulálva beszélget a személyzettel, mivel beszélni sajnos már nem tud. Szereti a számrejtvényeket és rajong a csokoládéért, valamint a szénsavas üdítőkért.

2019-től ő viseli ’a világ legidősebb embere’ címet, ekkor hitelesítette a rekordot a Guinness-bizottság. 117 éves kora óta ’a valaha élt legidősebb japán’ címet is magáénak mondhatja.

Fotó: Reuters

A hosszú élet ellenére őt sem kerülték el az egészségügyi problémák: 90 évesen szürkehályog műtéten esett át, 103 éves korában pedig vastag- és végbéldaganattal operálták.

Fotó: Reuters

Az 5 unokával és 8 dédunokával büszkélkedő asszony célja, hogy megélje a 120. évét.

Bár időről-időre felröppennek hírek, hogy élnek idősebb emberek is a világon, ezek eddig nem nyertek hivatalos bizonyítást. Állítólag Kínában nemrég egy 135 éves férfi hunyt el, Törökországban pedig egy nő állítja azt, hogy 2021 nyarán múlt 119 éves.