És még finomabb is.

Sokat hallunk a műanyagmentes mindennapokról, és biztosan törekszünk is arra, hogy minél kevesebb plasztikot cipeljünk haza. Vannak azonban olyan termékek, amiket talán eszünkbe sem jut kiváltani, mert a kényelmi ételek korában megszoktuk, hogy csak le kell emelnünk őket a boltban a polcról. Pedig némi munka árán nem csak környezettudatosabb, de sokkal finomabb változatban otthon is elkészíthetjük őket.

1. Palacsinta, gofri

Egészen hihetetlennek tűnik, hogy van, aki készen (vagy por alakban) veszi a gofrit, vagy a palacsintát, igaz? Pedig mennyivel finomabb frissen sütve!

2. Fagyasztott kukorica

A mélyhűtött tasakok helyett készítsük otthon – morzsoljunk le néhány cső főtt kukoricát nyár végén. Körethez, salátához tökéletes.

3. Pesztó

Amikor bőven van bazsalikomunk, érdemes egy-két adag pesztót készíteni. A finom tésztaszósz fagyasztva is eláll.

4. Joghurt

Bár létezik üvegben kapható joghurt, a többség kis műanyag poharakban vásárolható. Sokkal jobb venni egy joghurtkészítőt, ami finom, natúr joghurtot állít elő – ebbe kedvünk szerint keverhetünk müzlit, gyümölcsöt.

5. Paradicsompüré, lecsó

Tegyük el üvegbe a nyár ízeit!

6. Rágcsa

Van élet a műanyagzacsikon túl is – chips helyett nagyon egyszerű ropogtatni való, ha baguette-et szelünk vékonyra és olívaolajjal megspriccelve sütőben megsütjük.

7. Tészta

Nagyanyáink még maguk gyúrták a tésztát – érdemes feleleveníteni a tudást. Nem olyan ördöngösség, és mennyivel finomabb a házi…!

8. Savanyúkáposzta

Az erjesztett savanyúságok az őszi-téli immunitás alapját képezik. Rengeteg receptet találunk a neten, idén készítsünk savanyú káposztát mi magunk!

9. Fagyasztott gyümölcsök

Mindig tegyünk el idénygyümölcsöt a fagyasztóba: tökéletes lesz leveshez, sütibe később – nem kell műanyag tasakokban hazacipelnünk a fagyasztott epret, meggyet stb.

10. Jégkrém

A rengeteg műanyag doboz, bödön helyett érdemes egy jégkrémkészítőre beruházni. Kicsit macerásabb, de még gép nélkül is lehet finom házi jégkrémet készíteni!

11. Kenyér és zsemlemorzsa

Valamikor minden háznál sütötték a kenyeret, ma már mindenféle szörnyűségekkel dúsított kenyérszerűségeket vásárolunk (sokszor nem is frissen, hanem bezacskózva). Bár nem 5 perces munka, érdemes rászánni magunkat időnként a különféle pékáruk sütésére. A megszáradt kenyér héját lereszelve pedig tökéletes zsemlemorzsát kapunk!

12. Gyógyteák

Szárított menta, citromfű, csalán, csipkebogyó – a legfinomabb teák keverékét kedvünk szerint állíthatjuk elő, garantáltan műanyag- és tartósítószermentesek lesznek.