Fájdalmas igazság.

Szívszorító történetet kapott fel nemrég a kínai média egy nőről, aki több, mint egy évtizeden át hazudott a nagymamájának, tudva, hogy az igazság elviselhetetlen lenne számára.  A 46 éves Cheng Jing nemrég vesztette el mamáját, aki 100 évet élt meg.

Életének utolsó közel 20 évében az unoka volt az, aki mindent megtett azért, hogy ne derüljön ki: a nagyi lánya már nincs életben. Jing édesanyja ugyanis még 2003-ban elhunyt, ezt azonban az idős asszony sosem tudta meg.

Jing felvett valakit, aki utánozta az anya hangját a telefonban, hogy megkímélje a mamát a bánattól és a fájdalomtól.

Jing édesanyja, Cheng Congrong és a nagymama mindig nagyon közel álltak egymáshoz, akkor is, amikor 2003-ban a lánynál tüdőrákot diagnosztizáltak. Cheng olyan gyakran hívta anyját, amilyen gyakran csak tudta és mindig elmondta, hogy jól érzi magát. Még rögzítette is a mondandóját és lejátszatta a lányával, amikor nem volt olyan állapotban, hogy felhívja az asszonyt.

Cheng Jing tiszteletben tartotta az anyja utolsó kívánságát és tragikus halála után tovább játszotta az üzeneteket a nagyinak. Mindig ügyelni kellett arra, hogy ezek a felvételek mennyire aktuálisak, az asszony ugyanis néha a rossz időre panaszkodott, figyelmeztette az anyját a gyógyszerek bevételére, vagy arra, hogy lassan keljen fel az ágyból.

Egy darabig működtek az üzenetek, de Chen Jing hamar átlátta, hogy a nagymama egy idő után észre fogja venni az ismétlődést. Ezért keresett valakit, akinek a hangja hasonlított az elhunyt anyáéhoz és vele hívatta fel rendszeresen a mamát.Az első eset ugyan rosszul sült el, mert a mama azonnal megkérdezte, hogy ki van a készüléknél, de Chen arra hivatkozott, hogy az anyja megfázott és ez szerencsére elaltatta a nagyi gyanakvását.

Az évek során sikerült fenntartani a látszatot, de a beépített nőnek mindenfélét ki kellett találnia, hogy miért nem tudja meglátogatni az édesanyját. Még olyan eset is volt, hogy szívműtétre hivatkozott. Bár az unokák gyakran mentek a nagyihoz, a lány természetesen sosem érkezett meg. Az idős asszony sokat szomorkodott emiatt, de Cheng Jing képtelen volt megmondnai neki az igazságot.

A nagyi 100. születésnapja nagy családi körben zajlott, csak egyvalaki nem jött el… Az egyetlen gyermekét hiába várta az asszony, a nő állítólag az unokákra vigyázott.

Néhány hónappal a születésnapja után a nagymama örök álomba szenderült. Chen Jing úgy érzi, hogy jó döntés volt megkímélni a mamát a fájdalomtól, bár szívszorító a tudat, hogy a matuzsálem közel két évtizedig hiába várta, hogy egyetlen lány felkeresse őt.