6 változtatás magunkért.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a résztvevő idősebb férfiak egy 8 hetes programot betartva átlagosan 3,2 évvel tudták csökkenteni a biológiai korukat. Meglepő lehet, de nem a csodaszérumot találták fel. A figyelemre méltó eredmény 6 egyszerű életmód- és étrendbeli változtatásnak volt köszönhető.

A felmérésben résztvevő 50-72 év közötti férfiak számára 6 változtatást írtak elő.

Ezek a következők voltak

  1.  jobb alvást ajánlottak, ami legalább 7 órán keresztül tartott,
  2. fitonutrienseket tartalmazó por szedését javasolták, ami polifenolokat és kurkumint vitt a szervezetbe,
  3. 10 perces meditáció vagy légzésgyakorlat beiktatását írták elő naponta kétszer,
  4. 12 órás ’étkezés ablakot’ javasoltak, pl. reggel 8 és este 8 között,
  5.  egy probiotikum szedését ajánlották, ami Lactobacillus plantarumot tartalmazott,
  6.  előírták a 30 percnyi napi testmozgást heti 5-ször max. 60-80%-os pulzusszámmal.

A tanulmány célja volt, hogy hassanak az epigenetikára, ami tulajdonképpen a humán alkalmazkodást jelenti, azokra a körülményekre adott válasz, amelyek mellett valaki az életét éli.

Az epigenetika például lehetővé teszi, hogy a serpák a többezer méteres magasságokhoz alkalmazkodjanak vagy a bennszülött indonézek hosszabb időt tudjanak a víz alatt tölteni levegővétel nélkül. Egyes epigenetikai változások miatt gyorsabban öregszünk, mások viszont lassítják vagy épp megállítják az öregedés folyamatát.

A kutatók célja az volt, hogy metiláció révén megváltoztassák az epigenetikát. Jelenleg az egyén életkorának legjobb biológiai markerei mind a metilációs mintákon alapulnak. A metiláció egy metilcsoport kötődése egy citozinhoz a kromoszómák valamely területén.

A program során az étrend nem szorult jelentős változtatásra a normálhoz képest, de az ajánlásokat személyre szabták és a szénhidrát bevitel általános mérséklését írták elő. Többnyire növényi alapú ételek kerültek terítékre, elsősorban alacsony glikémiás indexű gyümölcsök, a fehérjét pedig tápanyagban gazdag marhamájjal vagy tojással javasolták helyettesíteni. Az étkezés reggel 7 és este 7 között volt csak engedélyezett.

A projekt célja volt, hogy felmérjék, mit érhetnek el ezekkel a változtatásokkal azok az idősebbek, akik általánosan jó egészségi állapotban vannak és nincs különösebb kockázatuk megbetegedésre sem.

A tanulmány egyik kulcspontja volt a táplálkozási szakemberrel történő heti konzultáció volt, aki a meditáció és a mozgás betartását is ellenőrizte. A projekt egyszerűsége, betarthatósága rendkívül vonzó, főként úgy, hogy a tudatossággal éveket faraghatunk a biológiai korunkból.