Mennyiség helyett minőség.

Sokan eszünk akkor, ha nem jó a hangulatunk: pár darab süti, egy kis csoki, némi fagyi vigaszt nyújt számunkra. Nem is kérdés, hogy egy adag jégkrém vagy egy finom csokis süti a cukrászdában feldob minket, és jobbá varázsolja a kedvünket. Persze a bűnözést követő bűntudat már nem olyan kellemes, ráadásul ha túl sok édességet eszünk, az óhatatlanul is meg fog látszani az alakunkon. Bár néha belefér egy kis kilengés, hosszútávon a jó közérzetünket a minőségi ételek fogják biztosítani. Ahogy idősödünk, különösen fontossá válik, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Az emésztés lelassul, könnyebben rakódnak ránk a pluszkilók. A minőség előtérbe kerül, fontosabb, hogy minőségi ételeket együnk, ne csak a mennyiségre törekedjünk. Bár a minőségi ételek nem olcsók, kevesebb is elegendő belül.

Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek energiával töltenek el, feldobják a hangulatunkat, ugyanakkor nem gyarapítják a kilóink számát sem!

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai a tengeri ételek, halfélék. Fogyasszunk lazacot, szardíniát, makrélát. Emellett együnk sok diót, mogyorót, mandulát, lenmagot – nagyon értékesek ezek a növényi források is.

Probiotikumok

A belek egészsége kiemelten fontos, és alapvetően meghatározza a hangulatunkat is. A túl sok feldolgozott, magas cukortartalmú étel helyett együnk rendszeresen jótékony baktériumokat tartalmazó bíró joghurtot, kefírt.

Megfelelő reggeli

Ugye minden nap reggelizünk? Nem várhatjuk, hogy energiánk legyen a feladatokhoz, ha nem viszünk be a szervezetbe elegendőt. Együnk indításként fehérjét: tojást, tejterméket, és gazdagítsuk zöldséggel, gombával.

D-vitamin

A D-vitamin nagyon fontos a szervezet megfelelő működéséhez, azonban nem mindig jut elegendő belőle, különösen a szürke, borongós, napfény nélküli őszi-téli napokon. Ezért érdemes szedni is, de az étkezéssel is segíthetünk, ha lazacot, D-vitaminnal dúsított ételeket (pl. gabonapehely) vagy tojássárgáját fogyasztunk. Ráadásul a kalciumot sem tudja felvenni a szervezetünk, ha nem áll elegendő D-vitamin a rendelkezésére, ezért a csontok egészsége védelmében is ügyeljünk a D vitamin bevitelre!