… a férje vagy a főnöke.

Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Sőt, néha a nő az, aki sikeres… lenne, ha hagynák. A történelem során akadt néhány hölgy, akiknek keményen kellett harcolniuk, hogy kilépjenek egy férfi mindent elfedő árnyékából!

Colette

Sidonie-Gabrielle Colette 20 évesen hozzáment egy Willy nevű íróhoz. 8 év alatt a nő 4 novellát írt, ezeket mind a férje neve alatt publikálta, így téve őt híressé. Amikor az asszony fellázadt, hogy a továbbiakban ezt nem szeretné folytatni, elváltak. Colette saját nevén kezdett írni, 1948-ban egészen a Nobel-díj jelölésig jutott. A Gigi c. musical Colette egyik könyve alapján készült, az akkor még ismeretlen Audrey Hepburn-nel. Számos mozifilm dolgozta fel a történetet, a legújabb a Keira Knightley főszereplésével játszódó Colette.

Fotó: Album/EAST NEWS és AKG Images/EAST NEWS
Fotó: CAP/RFS/Capital Pictures/East News

Margaret Keane

Amikor Margaret Keane rájött, hogy férje, Walter a saját neve alatt adja el a képeit, nagyon dühös lett. Azonban a férje meggyőzte, hogy így egyszerűbb volt értük pénzt kérni. Egy évet töltöttek veszekedéssel, végül a nő beleegyezett, hogy a következő 13 évben a férfi a sajátjaként mutassa be az ő alkotásait is.

Embed from Getty Images

Walter az egyik legnépszerűbb és legjobban kereső művésszé vált az 1960-as években. A sikereinek csúcsán Margaret néha napi 16 órát is dolgozott. A férje viszont megfenyegette, hogy megöli, ha bárkinek felfedi az igazságot. Végül a nő beperelte a férjét és beadta a válópert. Annak érdekében, hogy kiderüljön, ki festette a képeket, a bíróság úgy döntött, hogy mindkettőjüknek kell egy festményt készíteni a képekről ismert, jellegzetes nagy szemekkel.

Fotó: margaretkeane/instagram és margaretkeane/instagram

Walter ezt megtagadta és azt mondta, hogy fáj a válla. Margaret viszont egy óra alatt megtette és ezzel megnyerte a pert. Tim Burton Nagy szemek c. filmje ezt a történetet dolgozza fel.

Embed from Getty Images

Fotó: Everett Collection / East News és Evan Agostini/Invision/AP/East News

Susan Jocelyn Bell Burnell

Susan Jocelyn Bell Burnell asztrofizikus volt az első ember, aki észlelte az égitestek szokatlan mozgását, amit később pulzároknak neveztek el. 7 évvel később 2 munkatársa, Antony Hewish és Martin Ryle kapták a Nobel-díjat a pulzárok felfedezéséért. Burnell szerepét még csak meg sem említették. 50 évvel később kapott a nő egy különleges kitüntetést, magas pénzjutalommal.

Embed from Getty Images

Lise Meitner

Lise Meitner fizikus tagja volt annak a csapatnak, amelyik felfedezte és elmagyarázta a nukleáris hasadást és megjósolta robbanóképességét.  A Nobel-díjat azonban nem Lise, hanem Otto Hahn kapta, akivel a nő 30 éven át dolgozott együtt. Meitner megtagadta, hogy a nukleáris fegyver létrehozásában részt vegyen. Sírfelirata így szól: „Lise Meitner: egy fizikus, aki sosem vesztette el az emberségét.”

Fotó: cience Source / East News

Rosalind Franklin

Rosalind Franklin és Maurice Wilkins különböző kutatócsoportok vezetői voltak. Mindkét csapat a DNS-t vizsgálta. A fotókat Franklin készítette, de mindkét csoport egyidőben publikálta eredményeit. A DNS szerkezetéért végül a férfi csapata kapta meg a Nobel-díjat.

Embed from Getty Images

Esther Lederberg

Esther Lederberg a bakteriális genetika úttörője volt. Első férje, Joshua Lederberg jól ismert tudós volt, ő aratta le a babérokat minden közös felfedezésért. 1958-ban Joshua nyerte el a Nobel-díjat és még csak meg sem említette a feleségével való közös munkát. Sem a beszéde alatt, sem a vacsora alatt nem utalt a nőre. Végül el is váltak.

Fotó: Wikimedia Commons

Mileva Marić-Einstein

A történészek nem értenek egyet abban, hogy Einstein első felesége milyen szerepet játszott a relativitás-elmélet kidolgozásában. Egyesek úgy vélik, a férfi különleges zseni volt, aki egy okos nőt vett feleségül, mások viszont azt állítják, hogy a munkáinak matematikai alapja Mileva eszét dicséri. Akárhogy is, Mileva volt az egyik első fizikus-matematikusnő, neve mégis feledésbe merült. Az is biztos, hogy Einstein gyakran írt a feleségének, és úgy fogalmazott: „a mi munkánk”, „a mi elméletünk”, sőt egyszer be is vallotta, hogy a felesége oldja meg a matematikai problémáit.

Fotó: Wikimedia Commons