Úttörők ültetőlapáttal.

Ki gondolná, hogy a kertészet is egy olyan terület, ahova a nők a 20. század elejéig hivatalosan nem tehették be a lábukat? Szerencsére akadtak elszánt lányok és asszonyok, akik nem törődve a szabályokkal, szép lassan kitaposták az utat, és megmutatták, hogy a nők is tudnak meseszép kerteket tervezni és létrehozni.

7 úttörő hölgyet mutatunk be:

Gertrude Jekyll (1843-1932)

Jekyll dinamikát vitt az unalmas ágyásokba éles kontrasztokkal, színek váltakoztatásával. Kapcsolata a fiatal építsszel, Edwin Lutyens-szel közel 25 évig tartott és együtt több, mint 100 házat és kertet terveztek az Edward-korszak fénykorában. Jekyll 10 könyvet és számtalan cikket írt, kertészeti stílusa máig hat.

Laura McLaren, Lady Aberconwy (1854-1933)

A híres Bodnant kert Laura McLaren, Lady Aberconwy tulajdona volt, aki apjától, Henry Ponchintól örökölte a házát és kertjét 1895-ben. A lány szüfrazsettként anyja nyomdokain járt, de a másik szenvedélye a kertészet volt.  A kertet tovább gazdagította, olasz stílusú teraszokkal bővítette.

Norah Lindsay (1873-1948)

Norah Lindsay az 1920-30-as évek egyik legnagyobb hatású kerttervezője volt, a háborúk közti időszak korát meghaladó szakembere.  A felső tízezerhez tartozott, amíg a házassága össze nem omlott 1924-ben. 51 évesen jött el az idő, amikor bevétel után kellett néznie. A tehetségét felhasználva kerteket kezdett tervezni a gazdagoknak Nagy-Britanniában és Európában. Előzetes tanulmányok nélkül, de remek érzékkel dolgozott, gyakran lazább ültetésekkel is, a formára nyírt sövények mellett.

Edith, Lady Londonderry (1878-1959)

Kerttervező, szüfrazsett, társasági hölgy: egy nem mindennapi nő, Edith Vane-Tempest-Stewart, Lady Londonderry kreálta a 20. század egyik legeredetibb kertjét Észak-Írországban (Mount Stewart, County Down). Az I. világháborút követően, a 40-es éveiben járva Edith energiát a kertészkedés felé fordította, megtöltve gazdag szimbolikával azt, amit a kelta és a görög mitológiából merített. Páratlan gyűjteményt hozott létre ritka növényekből, kihasználva Strangford Lough enyhe éghajlatát, nem ritkán merész ültetésekkel kísérletezve.

Vita Sackville-West (1892-1962)

A Sissinghurst kastélykert Kentben az egyik leghíresebb és legnagyobb hatású kert a világon.  1930-tól kezdve Vita Sackville-West és férje, Harold Nicolson állították helyre a Tudor korabeli épületeket és gazdaságot, tulajdonképpen a csalódásukat enyhítve, mivel Vita nőként nem tudott sajt örökségéhez hozzájutni. Az író-költő Vita nem volt profi kertész, de kiváló érzéke volt hozzá. Romantikus, buja különleges kertet hozott létre.

Kitty Lloyd Jones (1898-1978)

Az egyik első olyan nő volt, aki profi kertésszé képezte magát, 1925-ben végzett a Reading Egyetemen. Kivételes képességei ellenére alig talált képesítésének megfelelő munkát. Véletlen révén jutott az első megbízásához. Kertészeti stílusa nem volt világmegváltó, de rendkívül fontos szerepe volt abban, hogy a nők is elismert szaktekintélyek legyenek ezen a területen.

A Messel család nőtagjai

Ludwig Messel sikeres tőzsdei ügynökként vásárolta meg a Nymans birtokot (Sussex-ben) a családja számára 1890-ben. A lánya, Muriel örökölte apja kertszenvedélyét, 1918-ban katalógusban jelentette meg a kertben található növényeit. Sógornője, Maud különösen érdeklődött a régi rózsafajták iránt, és egy gyűjteményt is létrehozott.  Maud lánya, Anne a birtokon nőtt fel, és 1979-ben visszatért oda, miután megözvegyült. 1992-es halálig részt vett a kert ápolásában, fejlesztésében.