Figyeljünk a jelekre!

Noha napjainkban szerencsére (általában) kielégítő mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésünkre, az egyoldalú vagy helytelen táplálkozási normák következtében az emberek jelentős része túlsúllyal küzd, miközben vitamin vagy ásványianyag hiánytól szenved. Sok tünet esetében talán nem is gondolnánk, hogy mi áll mögötte: valami hiányzik a szervezetünkből. Megfelelő étkezéssel elkerülhetjük az ezekből fakadó betegségeket – idősebb korban nem árt különös figyelmet fordítanunk erre!

Nézzük a legjelentősebb hiánytüneteket okozó anyagokat!

1. B12-vitamin

A B12-vitamin természetes forrásai a halak, a szárnyasok, a tojás és a tejtermékek, viszont a növényi termékekben általában nem található meg, azonban az élesztővel készült termékek és bizonyos dúsított gabonatermékek tartalmazzák.

Ez a vitamin szükséges a megfelelő vörösvérsejt képződéshez, az idegrendszer működéséhez és a DNS szintéziséhez. Nagyon gyakori a hiánya, a populáció kb. 15 %-át érinti. A hiánytünetei közé tartozik a súlyvesztés, étvágytalanság, vérszegénység, fáradtság, gyengeség, székrekedés, idegrendszeri tünetek, zsibbadás és bizsergés a végtagokban, egyensúlyvesztés, emlékezetromlás, depresszió, a száj és a nyelv fájdalma. Hiányát összefüggésbe hozták az Alzheimer kór kialakulásával is.

2. C-vitamin

Az emberi szervezet nem képes C-vitamint előállítani, ezért kívülről kell pótolnunk. A citrusfélék, a paradicsom, a krumpli, a paprika, a kivi, a brokkoli, a savanyúkáposzta, a kelbimbó, a csipkebogyó fontos C-vitamin források.

Lényeges a kollagén és egyes neuro-transzmitterek szintéziséhez, de fontos szerepet játszik a fehérje-anyagcserében és az immunrendszer működésében is. A hiánya fáradtságot, rossz közérzetet, ínygyulladást, a fogak lazulását, ízületi fájdalmakat, elhúzódó sebgyógyulást okoz. Idősebbeknél a sok gyógyszer, a nem megfelelő étkezés okozhatja a C-vitamin elégtelen felszívódását.

3. D-vitamin

A D vitamint kevés élelmiszer tartalmazza, de a lazac, a tonhal, a makréla, a halmájolaj , a marhamáj, a sajtok, a tojássárgája és a gomba vagy a dúsított gabonapelyhek jó forrásának bizonyulnak. A napsugarak pedig segítenek abban, hogy a szervezetünk D-vitamint állítson elő.

A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontokhoz, az izmok és az izomrendszer működéséhez. Hiánya csontfájdalommal, izomgyengeséggel, napközbeni alvással járhat.

4. Jód

A jód az óceáni halakban, algában, rákokban, tenger gyümölcseiben, gabonából készült tejekben és termékekben előforduló ásványi anyag.

Fontos szerepe van egyes hormonok képződésében. Hiánya felnőtteknél gyengébb mentális funkciókat, hatékonyság-romlást okozhat. A krónikus jódhiány a pajzsmirigy daganat megnövekedett kockázatához vezet.

5. Vas

Meglepő lehet, de a világ vezető tápanyag zavarai a vashoz köthetők. A vas két formában fordul elő, az egyik a vörös húsokban, halban, szárnyasokban a másik a növényekben, lencsében, babban, hüvelyesekben található. A vas létfontosságú a szervezet működéséhez, a sejtek oxigénszállításában, a fehérjék szerkezetének felépítésében.

Hiánya esetén gyengeség, fáradtság, rosszabb teljesítmény, rossz hőháztartás, gyengébb immunrendszer lehet figyelmeztető.

6. Magnézium

A magnéziumot megtaláljuk a hüvelyesekben, a diófélékben, a teljes kiőrlésű gabonákban, és egyes zöldségekben. A magnézium az enzimek szabályozásában játszik kulcsszerepet, és a szervezet más folyamatait is szabályozza, így az izomkontrollt, az energiatermelést, a káros méreganyagok közömbösítését. Hiánya étvágytalanságot, hányást, gyengeséget, zsibbadtságot, bizsergést, izomgörcsöket, szívritmuszavarokat okozhat.

7. Cink

A cink a vörös húsokban, szárnyasokban, dúsított gabonapelyhekben található. A bab, a mogyoró, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek is tartalmazzák bizonyos mennyiségben.

Alapvető szerepe, hogy segít az immunrendszernek a vírusok és baktériumok elleni harcban. Hiánya esetén nemi szervek zavarai, hajhullás, étvágytalanság, rossz sebgyógyulás, csökkent ízérzékelés lehet árulkodó.

Forrás: www.mnn.com