A víz őrzi a titkot.

Korcula szigete nagyon kedvelt nyaralóhely Horvátországban. A földdarabot Marco Polo szülőhelyeként tartják számon és ez a világ legrégebbi olyan helye, ahol dokumentumok is alátámasztják a rabszolgaság eltörlését 1214-ből.

A lenyűgöző természeti környezet és kiváló strandok mellett Korcula egy másik gyöngyszemet is rejt a víz alatt, ugyanis nemrég egy halmozott kőút került elő, amely már a Római birodalom alapítása előtt 5000 évvel is létezhetett.

Az vízalatti neolitikus Soline lelőhelyen hihetetlen, modern kinézetű útra bukkantak a régészek és a búvárok, amely a tengeri iszap üledék alatt befedve feküdt.

Az út vélhetően egy mesterséges szigeten létrejött, azóta elsüllyedt települést kötött össze Korcula partjaival. A Zadari Egyetem kutatói a víz alatti régészeti kutatások során fedezték fel a maradványokat.

A 4 méter széles utat gondosan lerakott kőlapok alkotják.

Radiokarbonos meghatározás során 7000 évesnek becsülték a korát, az elsüllyedt település épületeiből származó, megőrzött faanyagot vizsgálva. Más Korcula környéki lelőhelyeken kőbalták és kovakőszerszámok kerültek elő.

A téglautak kb. 3000 évvel ezelőtt kezdtek megjelenni Indiában és ugyanebben az időben már Görögországban is felbukkantak. A Korculán található út azonban, amely kifinomult kőrakást és a kövek elhelyezését segítő valamilyen anyagot tartalmazott, még ennél is régebbinek bizonyult.