Tönkreteheti a képernyőt.

Az ecet igazi „csodaszer”, nagyon népszerű a takarítás során. Olcsó, könnyen kezelhető, mindig van otthon. Sokan esküsznek rá, és szinte mindent ezzel tisztítanak. Nem árt azonban megfontolni, hogy nem mindenre alkalmas az ecet, adott esetben károkat is okozhat!

Az alábbi területeket például ne ecettel tegyük rendbe:

1. Kőből készült munkapult

A valódi kőből (pl. gránitból, márványból) készült munkafelületek, pultok nem jönnek ki jól a savas dolgokkal. Az ecet kimarhatja és tompíthatja a szép felületet, és még pöttyösödést is okozhat. Ha bármilyen savas dolgot öntünk ki a munkapultra, azt is érdemes rögtön feltörölni.

2. Vasaló

Nem ritka, hogy valaki egy kis ecetet önt a vasaló belsejébe azért, hogy a készüléket tisztítsa, de ez nem jó ötlet. A sav ugyanis károsíthatja a fűtőszálakat, és tönkreteheti a masinát.

3. Mosogatógép

Egy kis ecetes átmosás, ami felfrissíti a mosogatógépet? Felejtsd el! Az ecet sajnos rongálja a gépet, főleg a gumi alkatrészeket.

4. Mosógép

Nagyon sokan használják az ecetet a ruhák öblítésére is, vagy a mosógép forróvizes átmosására.  Azonban a gumis részeket, tömítéseket korrodálhatja az ecet, és így szivárgást okozhat a gépben. Különösen igaz ez az elöltöltős mosógépek esetében.

5. Tojásos maszat

Nem érdemes ecetes ronggyal feltakarítani a lábosról, pultról, mert a sav reakcióba lép a tojással, megváltoztatja annak konzisztenciáját és csak még nehezebb lesz eltávolítani.

6. Zsíros maszat

A zsíros dolgokat inkább lúgos szerekkel takarítsuk fel, például szódabikarbónával.

7. Képernyők

Ne essünk abba a csapdába, hogy azt gondoljuk, ha az ablaküvegre jó az ecet, akkor a számítógép képernyőjére is. Se a számítógépet, se a tabletet, okostelefont, tévét ne törölgessük ecetes ronggyal, hacsak nem szeretnénk örökké csíkos képernyőt nézni. Az ecet ráadásul még az érintőképernyő reagálását is tönkreteheti. Inkább puha, nedves ronggyal törölgessük át ezeket a felületeket.

8. Fa bútorok és padló

Az ecet károsíthatja a fa bútorok védőréteget így azok fakónak, homályosnak fognak tűnni, nem pedig ragyogónak és fényesnek.