A pingvinektől a narancsfákig.

80 évesen 80 nap alatt a Föld körül: ez nem Willy Fogg és hű inasának története, hanem két vagány asszonyé, akik úgy döntöttek, hogy idős koruk ellenére bejárják a világot.

Sandy Hazelip és Ellie Hamby két évtizeddel ezelőtt Zambiában találkoztak, munka közben ismerkedtek meg. Hazelip orvos, Hamby pedig dokumentarista fotósként dolgozott. A barátságuk gyorsan szárba szökkent, már számtalan utazáson vettek közösen részt, mielőtt a nagy ötlet megfogant a fejükben. Elhatározták, hogy a 80. születésnapjukat úgy ünneplik, hogy 80 napos Föld körüli útra mennek, 7 kontinenst bejárva, a világ 7 csodáját meglátogatva.

Az utazás során ragaszkodnak néhány szabályhoz, például nem közlekednek első osztályon. Ha valaki csatlakozni akar hozzájuk, először a kezét veszik szemügyre, ha az gondosan manikűrözött, biztosan nem lesznek útitársak.

Az eddigi útjuk legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor lenéztek a világra a Mount Everestnél haladó repülőről, vagy a lábuk az Antarktisz talaját érintette.

Az útitervük összesen 18 országot foglal magába. Már látták az Örök Várost, Rómát, Lappföldön a sarki fényt, meglátogatták a császárpingvineket, húzták kutyák a szánjukat, annak ellenére, hogy mindketten térdprotézissel élnek és így a mozgás picit nehezebb számukra.

„A lányom nem aggódik túlságosan” – mondja Hamby. Szerinte ha az anyja leesik egy hőlégballonnal Egyiptom felett vagy összetöri magát egy hegyen, akkor is legalább azt az életet éli, ami boldoggá teszi.

Mottójuk csupán ennyi: mosolyogjunk, ne idegeskedjünk! Remélhetőleg kalandjuk más őszhajúakat, örökifjakat is inspirálni fog, hogy világgá menjenek!