Egy kis felüdülés 30 gyerek után.

Donzella Washington megvalósította néhai férje álmát, és 80 évesen diplomát szerzett az egyetemen. Nem mellesleg ezzel a teljesítményével történelmet is írt.

Az alabamai Huntsville-ben található Black Alabama A&M Egyetemen fokozatot szerző asszony lett az iskola legidősebb hallgatója, aki valaha kézbe kapta a végzésről szóló diplomáját a szociális területen.

Washington története akkor kezdődött, amikor egy kaliforniai templomban találkozott a férjével. Egymásba szerettek, vettek egy farmot és nevelőszülőként az évek alatt 30 gyereket vettek magukhoz – többen közülük sikeresen szakmát szereztek.

A dadogása mindig is zavarta Donzellát, emiatt az önbizalma is kevés volt, de legyőzte ezt az akadály, miután a 30-as éveiben beszédórákat vett. Közel 20 évet töltött a helyi bank ingatlanosztályán, de valahogy többre vágyott.

„Amikor belekezdtem ebbe az utazásba, az azért volt, mert vissza akartam menni az iskolába. Olyasmi volt, amit teljesíteni akartam.” – vallott Donzella arról, hogy miért fogott bele a tanulásba.

Miközben az asszony a bankban dolgozott, a férje mindig arra biztatta, hogy szerezze meg a főiskolai fokozatot. A 30 gyerek, akiket az évtizedek alatt nevelgettek szép karriert futott be, van köztük professzor, ügyvéd, sugárzástechnikus is.

Miután a férje meghalt, a nő Birminghambe költözött, és itt be is iratkozott egy iskolába, ahol néhány leckét vett. Aztán kiderült, hogy szociális területen egy ösztöndíjprogram keretében lehetőség van az egyetemre bekerülni – így belevágott abba, amire a férje mindig is ösztönözte.

„Szeretném inspirálni a fiatalokat és a felnőtteket is, hogy 80 évesen is lehet – 80 vagyok, de nem tudom, hogy igazából milyen érzés 80-nak lenni” – fogalmazott Donzella.

„Sosem késő. Ha van egy álmod, akkor kérlek, fejezd be. Meg tudod csinálni. Csak higgy magadban!”

A nagy napon Washington mellett volt a lánya, Kimberly is, aki örömmel nézte, ahogy édesanyja a színpadhoz sétál, még a kalapot és a talárt is segített neki megigazítani.

„Ő maga nagyszerű példa az elkötelezettségre, kitartásra, erőre, az együttérzésre és szenvedélyre” – lelkendezett Kimberly. Édesanyja pedig úgy gondolja, talán nem is áll meg itt, és megszerzi a mesterfokozatot is, ha már ennyire belejött a tanulásba.

Fotó: Jerome Saintjones/AAMU Photo