Jeremy Irons neve nem ismeretlen a filmkedvelők körében. Az Oscar-díjas angol színész karrierje több mint négy évtizedet ölel fel, és számtalan emlékezetes alakítással ajándékozott meg minket.

Akár a hideg tekintetű gazemberként, akár a karizmatikus hősként, Irons minden szerepében képes volt valami különlegeset nyújtani. De ki is ő valójában, és hogyan vált a brit filmipar egyik ikonikus alakjává? Cikkünkben erre keressük a választ, miközben sorra vesszük legismertebb filmjeit és érdekességeit, valamint magyarországi forgatásairól is szót ejtünk.

Az angol úriember – Jeremy Irons rövid életrajza

Jeremy John Irons 1948. szeptember 19-én született az angliai Cowes-ban, Isle of Wight szigetén. Édesanyja háztartásbeli, édesapja számvevő volt, így Jeremy nem színészi családból származik. Iskolai évei során azonban hamar kitűnt, hogy vonzza őt a színjátszás világa. Fiatal korában a Bristol Old Vic Színiiskolában tanult, ahol elkezdődött a színházi karrierje. A színpadon szerzett tapasztalatait aztán sikeresen kamatoztatta a televízióban és a mozivásznon is.

A világhírnév 1981-ben érte utol, amikor a „Visszhangzó szenvedély” (The French Lieutenant’s Woman) című filmben Meryl Streep oldalán szerepelt. Karaktere, Charles Smithson, egyértelműen megmutatta Irons tehetségét és elragadó karizmáját. Ez a film csak a kezdet volt egy olyan karrierben, amely során számtalan ikonikus szerepet alakított.

Az Oscar-díjas alakítás és a felejthetetlen filmek

Jeremy Irons legnagyobb elismerését 1991-ben kapta meg, amikor a „A szerencse forgandó” (Reversal of Fortune) című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat vehetett át. A filmben Claus von Bülow szerepét játszotta, akit felesége megmérgezésével vádoltak. Irons mesteri módon formálta meg a hűvös, titokzatos arisztokratát, és ezzel örökre beírta magát a filmtörténelembe.

De Jeremy Irons neve nem csak ezzel az egy filmmel forrt össze. Itt van például a „Végzet” (Damage) című film, amelyben egy politikust alakít, akinek szenvedélyes viszonya van fia menyasszonyával. A film az emberi szenvedélyek mélységeit és következményeit boncolgatja, Irons pedig lenyűgöző alakítást nyújtott, amely mély nyomot hagyott a nézőkben.

És persze nem feledkezhetünk meg a „Die Hard – Az élet mindig drága” (Die Hard with a Vengeance) című filmről sem, ahol Simon Grubert, a kegyetlen terroristát alakította Bruce Willis oldalán. A filmben Irons megmutatta, hogy a gonosz szerepében is legalább olyan hiteles, mint a hőséiben.

Érdekességek és különleges szerepek

Jeremy Irons filmjei között számos különleges darab található, amelyek érdekességekkel szolgálnak. Például kevesen tudják, hogy ő adta a hangját Zordon karakterének az 1994-es „Az oroszlánkirály” (The Lion King) című animációs filmben. Zordon mély, fenyegető hangja tökéletesen illik Irons karakteréhez, és ezzel is hozzájárult a film sikeréhez.

Egy másik érdekes szerep a „Férfibőrben” (The Man in the Iron Mask) című filmben volt, ahol Irons a d’Artagnan barátját, Aramist játszotta. A film az egyik legismertebb Dumas-regény adaptációja, és Irons kiválóan formálta meg az öreg muskétás karakterét.

És ha már különleges szerepeknél tartunk, említsük meg a „Lopott idő” (Time Out of Mind) című filmet is, amelyben Irons egy amerikai jazz-zenészt alakít. Ez a film talán kevésbé ismert, de remek példa arra, hogy Jeremy Irons milyen sokoldalú színész, aki bármilyen szerepben képes megállni a helyét.

Magyarországon forgatott filmek

Jeremy Irons nem csak a brit és amerikai filmiparban tett szert hírnévre, de Magyarországon is több alkalommal forgatott. Az egyik legismertebb ilyen filmje a „Borgia” című sorozat, amelynek számos jelenetét Budapesten vették fel. Irons itt Rodrigo Borgia pápát alakította, egy manipulációra és hatalomra éhes vezetőt, aki mindent megtesz, hogy családját Európa legbefolyásosabbá tegye. A sorozat nagy sikert aratott, és Irons újabb bizonyítékot adott arra, hogy miért tartják őt korunk egyik legjobb színészének.

Egy másik magyarországi forgatása a „A szerencse zsoldosai” (The Night Train to Lisbon) című filmhez kötődik. Ebben a drámai thrillerben Irons egy svájci professzort alakít, aki Lisszabonba utazik, hogy megfejtse egy régi titok rejtélyét. A film nagy része Budapesten készült, és Irons ismét bebizonyította, hogy képes elvarázsolni a nézőket, függetlenül attól, hogy éppen hol forgat.

Jeremy Irons neve egyet jelent az eleganciával, tehetséggel és sokoldalúsággal

Legyen szó színházról, filmről vagy televízióról, Irons minden szerepében képes megmutatni, hogy miért tartják őt az egyik legnagyobb élő színésznek. Filmjei és sorozatai generációkat kötnek le, és soha nem felejtjük el azokat az ikonikus alakításokat, amelyeket nekünk adott.

Ha legközelebb meglátjuk Jeremy Irons nevét egy filmben, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk unatkozni – akár hőst, akár gazembert alakít, egy dolog biztos: az élmény garantált!