A mikrohullámú sütő a modern háztartás egyik legkedveltebb eszköze: gyors, kényelmes, időtakarékos. De vajon elég-e, ha csak annyit nézünk meg, hogy az edény nem olvad meg benne? A legfrissebb kutatások szerint korántsem.
Nem csak az olvadás a lényeg
Sokan még mindig azt hiszik, hogy ha egy műanyag edény kibírja a mikrózást anélkül, hogy eldeformálódna, akkor azzal nincs is semmi baj. Csakhogy az utóbbi évek kutatásai rámutattak: bizonyos műanyagokból, még ha azok nem is olvadnak meg, mikrohullám hatására különböző vegyi anyagok oldódhatnak ki. Ilyenek például a biszfenol-A (BPA) vagy a ftalátok, amelyek a hormonháztartásunkra, sőt hosszabb távon az immunrendszerre is káros hatással lehetnek.
Műanyag, üveg, kerámia – melyik a legbiztonságosabb?
A legújabb amerikai és európai vizsgálatok szerint érdemes mikrózáshoz olyan műanyag edényeket választani, amelyek kimondottan „mikrohullámú sütőben használható” jelzéssel vannak ellátva – ez általában egy stilizált mikrósütőt ábrázoló piktogram formájában jelenik meg az alján vagy oldalán. Továbbá fontos, hogy az edény BPA- és ftalátmentes legyen.
Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az ilyen minősítés évekkel korábbi szabványok szerint is történhetett, ezért érdemes újabb gyártású terméket választani, ha biztosra akarunk menni. Még biztosabb azonban a hőálló üveg vagy kerámia edény használata, feltéve, hogy az utóbbi nem mázazott olyan anyaggal, amely mikrohullámon felhevülve repedezhet vagy méreganyagokat bocsáthat ki.
Számít az étel típusa is
Nem mindegy, mit melegítünk! A levesek és más folyékony ételek egyenletesebben melegszenek, és kevésbé terhelik az edényt, mivel a folyadék eloszlatja a hőt. A szilárdabb ételek, mint a hús vagy péksütemények esetében az edény bizonyos pontjai gyorsabban felforrósodhatnak, ami nagyobb megterhelést jelenthet a műanyagnak vagy a mázas kerámiának. Ilyenkor különösen fontos az erre alkalmas, stabilan hőálló edény használata.
Friss kutatások: már nem minden műanyag jó!
2024-es európai és amerikai kutatások egyaránt megerősítették, hogy még a mikrózhatónak minősített műanyagok közül is egyesek hajlamosak mikroplasztik kibocsátására, főleg magas zsiradék- vagy savtartalmú ételek melegítésekor. Ezért szakértők azt javasolják, hogy a sok zsiradékot tartalmazó ételeket inkább üveg- vagy kerámia edényben melegítsük.
Mit kerüljünk?
- Soha ne tegyük a mikróba az egyszer használatos műanyag dobozokat, margarinos vagy joghurtos poharakat.
- A repedezett, karcos edényeket is jobb elkerülni, mert ezekből könnyebben kioldódhatnak vegyi anyagok.
- A fém bevonatú edények, aranyozott vagy ezüstözött mázzal ellátott kerámiák szikrázást okozhatnak, ezeket kerülni kell.
A fentiekre idősebb korban különösen fontos figyelmet fordítani, hiszen a szervezet természetes védekezőképessége ilyenkor már gyengébb, így érzékenyebben reagálhat az ételbe kerülő káros anyagokra.
Összegzés: így melegíts biztonságosan a mikróban
A biztonságos mikróhasználat titka ma már nem csak annyi, hogy ne olvadjon meg az edény. Figyeljünk az alapanyagokra, a tálalóedény jelölésére, és lehetőleg használjunk üveget vagy kerámiát. Különösen, ha sok zsiradékkal készült vagy savas ételeket melegítünk.
Források:
- Stubbins, D. et al. (2024): Migration of Microplastics from Microwave-Safe Plastics. Journal of Environmental Science and Health. DOI: 10.1080/03601234.2024.1890234
- European Food Safety Authority (EFSA) Report on Food Contact Materials, 2023.