A mikrohullámú sütő a modern háztartás egyik legkedveltebb eszköze: gyors, kényelmes, időtakarékos. De vajon elég-e, ha csak annyit nézünk meg, hogy az edény nem olvad meg benne? A legfrissebb kutatások szerint korántsem.

Nem csak az olvadás a lényeg

Sokan még mindig azt hiszik, hogy ha egy műanyag edény kibírja a mikrózást anélkül, hogy eldeformálódna, akkor azzal nincs is semmi baj. Csakhogy az utóbbi évek kutatásai rámutattak: bizonyos műanyagokból, még ha azok nem is olvadnak meg, mikrohullám hatására különböző vegyi anyagok oldódhatnak ki. Ilyenek például a biszfenol-A (BPA) vagy a ftalátok, amelyek a hormonháztartásunkra, sőt hosszabb távon az immunrendszerre is káros hatással lehetnek.

Mit tegyünk a mikróba?

Műanyag, üveg, kerámia – melyik a legbiztonságosabb?

A legújabb amerikai és európai vizsgálatok szerint érdemes mikrózáshoz olyan műanyag edényeket választani, amelyek kimondottan „mikrohullámú sütőben használható” jelzéssel vannak ellátva – ez általában egy stilizált mikrósütőt ábrázoló piktogram formájában jelenik meg az alján vagy oldalán. Továbbá fontos, hogy az edény BPA- és ftalátmentes legyen.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az ilyen minősítés évekkel korábbi szabványok szerint is történhetett, ezért érdemes újabb gyártású terméket választani, ha biztosra akarunk menni. Még biztosabb azonban a hőálló üveg vagy kerámia edény használata, feltéve, hogy az utóbbi nem mázazott olyan anyaggal, amely mikrohullámon felhevülve repedezhet vagy méreganyagokat bocsáthat ki.

Mit tegyünk a mikróba?

Számít az étel típusa is

Nem mindegy, mit melegítünk! A levesek és más folyékony ételek egyenletesebben melegszenek, és kevésbé terhelik az edényt, mivel a folyadék eloszlatja a hőt. A szilárdabb ételek, mint a hús vagy péksütemények esetében az edény bizonyos pontjai gyorsabban felforrósodhatnak, ami nagyobb megterhelést jelenthet a műanyagnak vagy a mázas kerámiának. Ilyenkor különösen fontos az erre alkalmas, stabilan hőálló edény használata.

Mit tegyünk a mikróba?

Friss kutatások: már nem minden műanyag jó!

2024-es európai és amerikai kutatások egyaránt megerősítették, hogy még a mikrózhatónak minősített műanyagok közül is egyesek hajlamosak mikroplasztik kibocsátására, főleg magas zsiradék- vagy savtartalmú ételek melegítésekor. Ezért szakértők azt javasolják, hogy a sok zsiradékot tartalmazó ételeket inkább üveg- vagy kerámia edényben melegítsük.

Mit tegyünk a mikróba?

Mit kerüljünk?

  • Soha ne tegyük a mikróba az egyszer használatos műanyag dobozokat, margarinos vagy joghurtos poharakat.
  • A repedezett, karcos edényeket is jobb elkerülni, mert ezekből könnyebben kioldódhatnak vegyi anyagok.
  • A fém bevonatú edények, aranyozott vagy ezüstözött mázzal ellátott kerámiák szikrázást okozhatnak, ezeket kerülni kell.

A fentiekre idősebb korban különösen fontos figyelmet fordítani, hiszen a szervezet természetes védekezőképessége ilyenkor már gyengébb, így érzékenyebben reagálhat az ételbe kerülő káros anyagokra.

Mit tegyünk a mikróba?

Összegzés: így melegíts biztonságosan a mikróban

A biztonságos mikróhasználat titka ma már nem csak annyi, hogy ne olvadjon meg az edény. Figyeljünk az alapanyagokra, a tálalóedény jelölésére, és lehetőleg használjunk üveget vagy kerámiát. Különösen, ha sok zsiradékkal készült vagy savas ételeket melegítünk.

Források:

  • Stubbins, D. et al. (2024): Migration of Microplastics from Microwave-Safe Plastics. Journal of Environmental Science and Health. DOI: 10.1080/03601234.2024.1890234
  • European Food Safety Authority (EFSA) Report on Food Contact Materials, 2023.