Mesélő szagok.

Milyen illatok jellemeznek egy adott kort? Milyen volt a pestis, az utca, a piac illata évszázadokkal ezelőtt? Milyen szagok, illatok dominálnak napjainkban a nagyvárosokban?

Nehéz ezekre a kérdésekre válaszolni. Pedig minden kornak, helynek vannak jellegzetes illatai. Egy most induló projektben összegyűjtik, rekonstruálják az európai illatokat és megőrzik azokat az utókornak. Az illatörökség enciklopédiájának előállításán tucatnyi csapat fog dolgozni.

Történelem, művészet, vegytan és számítási nyelvészet területén dolgozó tudósok alkotják az Odeuropa csapatát. A most induló projekt során szagokat fognak rögzíteni különféle technikákkal, az elképzelés szerint az európai kultúrák legfontosabb, jellemző illatait gyűjtik egybe és azt is megvizsgálják, hogy miként birkóztak meg az adott társadalmak a kihívást vagy veszélyt jelentő szagokkal.

Az újonnan alapított adatbázis az európai illatok archívuma lesz, amely minden korból tartalmazza majd a mintákat, a motorolaj szagától kezdve az ózonon át az illatosított dohányig.

Az illatok közvetlenül az érzelmeinkhez kapcsolódnak, felidéznek emlékeket, eszünkbe juttatnak eseményeket. A régi illatok rengeteget mesélnek nekünk arról, hogy ezek a tárgyak miként bomlanak le és miként lehetne megőrizni, tartósítani őket.

Az Odeuropa projektet az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Németországból, Olaszországból, Franciaországból és Szlovéniából érkező kutatók csoportja vezeti.