Egy történet arról, mi mindenre képes az elszántság.

Majuli Indiában található – ez a földdarab a világ legnagyobb, folyóban elterülő szigete. Az extrém talajerózió miatt rohamosan pusztul, az elmúlt 70 évben területének nagy részét elvesztette.

Az erózió fő okozói a gátak, amelyek monszun idején megóvják a falvakat a Brahmaputra folyó áradásaitól, ugyanakkor a szigetek felé terelik a vizet. 1991 óta már több mint 35 falut öntöttek el és tettek tönkre az áradások. Az indiai kormány igyekszik megoldást találni a sziget megóvására, de mindenképpen meg kell említenünk azt a hihetetlen erőfeszítést, amelyet egy fiatalember tett a szigetért és annak élővilágáért.

Jadav Payeng egymaga harcol a földdarabért.

A férfi 1979-ben, mindössze 16 évesen rengeteg elpusztult kígyóra bukkant egy áradást követően. A történtek hatására úgy döntött, hogy az életét Majuli megmentésére teszi fel. 40 év alatt puszta kézzel 550 hektár erdőt telepített. Nem pihent, szünet nélkül dolgozott.

A sziget, amely egykor mocsokkal és homokkal volt tele, most burjánzó paradicsom bengáli tigrissel, indiai orrszarvúval, valamint egy több mint 100 elefántból álló csordával.

Payeng emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően él és tovább regenerálódik a sziget – napjainkban akkora erdő borítja, amely nagyobb, mint a Central Park.

A nem mindennapi férfiről dokumentumfilm is készült India erdei embere címmel.

Képek: themindcircle.com