Verseny a tisztább környezetért.

Hallottál már a SpoGomiról? A név a ‘sport’ és a ‘gomi’ szó összeolvadásából keletkezett, utóbbi szemetet jelent japánul. A SpoGomit 2008-ban találták ki, azzal a céllal, hogy a szemétszedést promotálják a környezet védelme és a klímaválság  visszaszorítása érdekében.

A tengerek szennyezettségének problémája egyre nagyobb méreteket ölt, a vizekben úszó szemét 80%-a a szárazföldről érkezik. A szemét felszedése az utolsó pont, ahol meg lehet szakítani a folyamatot vagyis azt, hogy az utca hulladéka az óceánban kössön ki.

A SpoGomi annyira népszerű, hogy különféle versenyeket is rendeznek belőle, ugyanúgy, mint más sportágak esetében.

2023 novemberében Japánban tartották a  világbajnokságot, ahol egyébként az Egyesült Királyság győzedelmeskedett.

A SpoGomi több mint szemétszedés, számtan szabályt kell a versenyzőknek betartani. A szabályok ugyanakkor rugalmasak, a területhez és a szeméthez igazodnak. Általában 3-5 ember alkot egy csapatot, akiknek egy meghatározott területen, bizonyos idő alatt kell annyi szemetet összeszedniük, amennyit csak tudnak. Ez legtöbbször ez egy óra szemétszedést és további 20 perc szelektálást jelent.

Némelyik szemét extra terhelést jelent a környezetnek vagy nehezebb észrevenni és felszedni, emiatt minden begyűjtött darab eltérő pontot érhet a versengésben. A cigarettacsikk például több pontot hozhat, mint a műanyag palackok.

Ezenfelül is vannak szabályok, például nem lehet olyan szemetet gyűjteni, ami már más versenyzők zacskójában lapul és olyan tárgyakat sem, amelyek túl nagyok, veszélyesek, ugyanis mindennek be kell férnie a gyűjtőzsákokba.

Az pedig nem kérdés, hogy itt mindenki nyer: minden résztvevő hozzájárul ahhoz, hogy a környezetünk egy kicsit tisztább és egészségesebb legyen. Létezhet-e ennél fontosabb cél?