20 év, 20 ruha.

Egyedülálló kiállítás nyílt Mátraverebély-Szentkúton: 20 év távlatából mutatják be a Szentkúti Szűzanya öltözékeit. Mária ruhái ugyanis cserélődnek, ünnepnek megfelelően váltogatja azokat öltöztetője és ruhakészítője, Varga Ottóné Magdika.

A nemzeti kegyhely fogadóépületében berendezett 3 nyelvű kiállításon most Mária ruhái között megtekinthető az egykori palóc népi öltözet egyszerűsített változata, a pünkösdi bársonyruha, a magyarok nagyasszonya-ruha, vagy a többezer gyönggyel díszített Gyöngyök ruhája is.

Fotó: www.vargaottone.hu

„A Szűzanya ruháinak elkészítése és ruhatárának karbantartása értelmet adott az életemnek és szebbé, tartalmasabbá tette. Munkám során kitartásra, hűségre, pontosságra tanított.” – árulta el Varga Ottóné, Magdika.

Fotó: www.vargaottone.hu

A Szentkúti Szűzanya szobrának öltöztetése régi, de élő hagyomány, amely a felajánlás és a hálaajándék sajátos jelentéstartalmát hordozza.

A kegyszobor ruháját régebben évente cserélték, ma már a liturgia színeinek megfelelően öltöztetik. A hársfából faragott, barokk Mária a XVII. század végéről származik. Öltöztethető szobornak készült, a jobb karja kivehető, mert az öltöztetést másképpen nem lehetne megoldani. Mindkét szobor (Mária és karján Jézus) fejét korona ékesíti. A kifogástalan állapotban lévő kegyszobrot az elmúlt évszázadok alatt rovarkárosodás nem érte. A szobor talapzatának alsó felületén latin felirat található: „STATUA MIR. VERA.” Jelentése: „Ez valóban csodatévő szobor.”

Zarándokok tízezrei keresik fel minden évben a kegyhelyet és a szobor előtt imádkozva kérik a Szentkúti Szűzanya közbenjárását mindenféle bajban, betegségben.

Fotó: www.vargaottone.hu

További információ:

www.szentkut.hu, www.vargaottone.hu