Tiltott hegy.

Mihailo Toloto görög szerzetes nem mindennapi életet élt az Athosz-hegyen, ugyanis soha életében nem látott nőt. Az 1856-ban született férfi az élete első pillanatától kezdve a „tiltott hegyen” nevelkedett. Anyja 4 órával az ő világrajötte után elhunyt, és mivel az apja ismeretlen volt, a csecsemőt a kolostor lépcsőjére helyezték az ortodox világ központjában.

A szerzetesek befogadták, így a kis Mihailo a kolostor falai között nevelkedett. Itt nőtt fel, itt tanult és soha nem is hagyta el a hegyet. Mivel a nők számára ide tilos a belépés, így a férfi anélkül halt meg 1938-ban, hogy valaha is látott volna egyet élőben.

A nőket kitiltó szigorú szabály azon a régi hagyományon alapul, hogy amikor Jézus Krisztus keresztre feszítése után Szűz Mária a hajójával Ciprusra utazott, és onnan továbbindult, a hajója viharba került és letérve a tervezett útról, az Athosz hegynél ért partot. Máriának nagyon megtetszett a szépséges hely és arra kérte Istent, hogy adja neki a helyet, amit Isten azonnal megtett, attól a naptól kezdve az „Isten anyjának kertje” a szakrális hellyé vált Szent Hegy teljes területe. Ezért van az, hogy a nőket nem engedik be a szentnek tartott régióba.

Halálakor a szerzetesek különleges temetést rendeztek Mihailo számára, mivel úgy vélték, hogy ő volt az egyetlen olyan férfi, aki soha semmilyen kapcsolatba nem lépett nőkkel. A feltételezések szerint egyébként autót vagy repülőt sem látott sohasem, ami kevésbé meglepő, ha figyelembe vesszük a kort, amikor élt.

Érdekesség, hogy Mihailo a tudtán kívül mégis kapcsolatba lépett nőkkel, ráadásul két eltérő alkalommal is. Az 1920-as években egy francia filozófus és író, Maryse Choisy tengerésznek adta ki magát annak érdekében, hogy bejusson az Athosz-hegységen álló kolostorba és az 1930-as években Aliki Diplarakou, az első görög nő, akit Miss Európának választottak,  szintén sikeresen beosont a tiltott helyre. Mihailo kapcsolatba kerülhetett velük, noha vélhetően nem ismerte fel őket az álca alatt.