Hivatalosan is Guinness rekorder.

Oldest Sweet Shop (a legrégebbi édességbolt) névre hallgat az az apró üzlet, ami 1827 óta árul édességeket az angliai Pateley Bridge városában. Egy korábbi bankmenedzser, Keith Tordoff 20 évvel ezelőtt feleségével, Gloria-val vette meg az üzletet. Elmondása szerint nagyon boldog volt, amikor a Guinness World Records hitelesítette a rekordot: övék a legrégebb óta működő édességbolt a bolygón.

A boltocska nem pusztán üzlet, igazi szenvedély.

Fotó: Jonathan Pow

Az édességek az emlékekről szólnak: gyerekkorunk nyalókája, selyemcukra, bonbonjai éppen úgy az emlékezetünkben élnek, mint az ovis dalocskák. Visszaidézik szeretett nagyszüleinket, korai éveinket, gondtalannak tűnő gyerekkorunkat.

A boltos elmesélte, hogy volt például egy 97 éves vásárlójuk, aki utoljára 5 éves korában járt itt. Az idős hölgy szerint a pult elhelyezkedésén kívül szinte semmi sem változott.

Pleased to welcome last night TV Presenter and Broadcaster Clare Balding and Lucy Lunt producer of BBC Radio 4 Ramblings…

Közzétette: The Oldest Sweet Shop In England – 2017. április 19., szerda

Maga az üzlet épülete egyike a legrégebbieknek Pateley Bridge idilli kis vásárvárosában.

Közzétette: The Oldest Sweet Shop In England – 2017. május 5., péntek

1827-ben gyógynövényes és fűszeres cukorkákat, édességeket készítettek és árultak, de emellett főtt finomságok, csokoládék és toffee-k is sorakoztak a polcokon. Bár egy korai fotón úgy látszik, hogy a boltnak nem volt cégére, a megmaradt számlák szerint már akkor ’Old Sweet Shop’-ként futott, ez a 20. század közepén ’Oldest Sweet Shop’-ra változott (az elnevezésben a régiből a legrégebbi lett).

Fotó: The Oldest Sweet Shop In England/Facebook

Sötét, fából készült polcokon nagy üvegek állnak, tele finomságokkal.

A tradicionális édességek mellett újhullámos cukorkákat is találunk, népszerű a bonbon, a sós édesgyökér és hagyományos Yorkshire Mixture – főtt édességek válogatása. A mostani tulaj egyébként annyira rajongott a cukorkaboltért, hogy az előző tulajdonoshoz, egy idős nőhöz gyakran betért, megemlítve, hogy ha valaha eladja, ő szeretné megvenni. 20 évvel ezelőtt vált valóra az álma.