Sajnos az email fiókunk sincs biztonságban, újra és újra érkeznek bele kéretlen levelek.

Ezek egy része automatikusan a spam mappába kerül (ezeket a rendszer maga jelöli meg kéretlen levélként), de van, amelyik átcsúszik a mesterséges intelligencia szűrőin, ezek ellen csak tudással vértezhetjük fel magunkat.

Akad köztük egyszerű reklám, amelyben valamilyen vásárlására vagy szolgáltatás igénybevételére buzdítanak bennünket. Egy időben egy Henriette nevű “hölgy” próbált rávenni pénisznagyobbító műtétre, míg mások szívszorító balesetről szóló történetekkel próbálnak különböző készülékeket eladni. Ezek inkább az érzelmeinkre vagy vágyainkra gyakorolt hatással operálnak, bízva abban, hogy végül megvesszük a kínált portékát. Egyszerűen hagyjuk ezeket figyelmen kívül és a probléma megoldva.

A spamküldők másik része már sokkal dörzsöltebb: gátlástalan csalásokkal próbálnak adatokhoz vagy pénzhez hozzájutni. Sokszor ismert cégek nevében írnak tartozásokról, mintegy felszólítva, hogy fizessük be a pénzt, mert különben… Telefonos szolgáltatók, adóhivatal, bankok és hasonlók nevében írnak olyasvalamit, ami persze nem fedi a valóságot. Vannak, akik fiktív vásárlásról írnak, és a csomag lekövetése gomb megnyomását várják, aminek persze szintén nem lesz jó vége.

Hogyan lehet eldönteni, hogy valós vagy átverés a levél tartalma?

  • a küldő email címe valós, leinformálható

A bemutatott példán a német Amazonról állítólagosan vásárolt csomagról írnak angol email címről, a címben szereplő mskcompanies.com nem elérhető az interneten

  • a nagyobb cégek, szolgáltatók postai úton küldenek levelet számlákról, esetleges tartozásokról, kivéve, ha valóban megadtunk az email címünket és kértük az e-szolgáltatásukat

Ebben az esetben a telefonos ügyfélszolgálatukon könnyedén rákérdezhetünk a levélre és annak tartalmára, ha bizonytalanok vagyunk a valódiságát illetően.

  • ha nem vásároltunk, akkor nem vásároltunk

A valós netes vásárlásainkról valóban kapunk visszaigazolást, de az nem csak a vásárlás végösszegét tartalmazza. További részleteket is, köztük a kapcsolattartó adatait, számlázási információkat, a termék leírását, az átvétel módját stb. Ezek híján nagy eséllyel átverési próbálkozással van dolgunk. Ne kattintsunk rá automatikusan, nem szabad foglalkozni vele!

Ha tehát kellő körültekintéssel kezeljük a kéretlen leveleket, megelőzhetjük, hogy csalás áldozataivá váljunk!