Megközelíthetetlen szentély.

Az Abuna Yemata Guh egy monolitikus templom a Etiópiában, a Tigray régióban. A 2580 méteres tengerszint feletti magasságban található menedéket nem egyszerű megközelíteni: nem csak gyalogolni és kaptatni, de mászni is kell a sziklákon.

A szentélyt Abuna Yemata tiszteletére nevezték el. A források szerint a 6. században vájták a templomot a Gheralta hegység szikláiba. Figyelemreméltó a kupolája és a falfestmények, de építészete is egyedülálló, lenyűgöző kézügyességről, mesterségbeli tudásról és elköteleződésről tanúskodik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Natasha Kertes (@natasha.kertes.cuisine) által megosztott bejegyzés

Századokon át megközelíthetetlen volt, így a távoli elhelyezkedés miatt háborítatlan maradt, csupán a szerzetesek és odaadó keresztények látogatták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr. Mohammad Firoz Khan (@archaeohistories) által megosztott bejegyzés

A festmények nagyszerű állapotban megőrződtek, ami miatt kiterjedten tanulmányozták őket. A száraz levegő és a nedvesség hiánya hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen tökéletes állapotban fennmaradtak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CP Collectives (@cpcollectives) által megosztott bejegyzés

A dizájn ismétli azoknak a festményeknek a mintáját, amelyeket a környező templomokban találtak, például a Debre Tsion templomban. Több freskó is az Ótestamentum figuráit ábrázolja, témáik miatt egészen a kereszténység etiópiai kezdetére vezethetők vissza, a 9 szent és 12 apostol témakörét dolgozzák fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Coptic Culture (@coptic_culture) által megosztott bejegyzés

A látogatóknak egy természetes kőhídon kell átkelniük, amelynek mindkét oldalán kb. 250 méter mélyen szakadék tátong, majd ezután egy keskeny fa gyaloghíd következik Magát a bejáratot egy szinte függőleges, meredek és veszélyes emelkedőn felmászva lehet elérni, kézzel-lábbal a sziklába kapaszkodva. A végén pedig egy kb. 50 cm széles párkányon kell még egyensúlyozni a tátongó mélység felett.