Magunk is alkothatunk.

Húsvétkor sokan tartják még a hagyományokat: locsolkodnak, hagymahéjjal tojást festenek, sonkát esznek tormával. Van egy hely, valahol a Zengő lábánál, egy aprócska faluban, Zengővárkonyon, ahol nem csak az ünnepen, de egész évben megcsodálhatjuk a szebbnél szebb míves, díszes, hímes tojásokat.

A zengővárkonyi hímesekkel kívánunk Áldott Húsvétot a Míves Tojás Múzeumból

Közzétette: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony – 2017. április 15., szombat

A múzeum a népművészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyűjteménye. Gyűjtőköre elsősorban Európa, kiemelten a Kárpát-medence, a hazai tojásfestők és díszítők alkotásait tájegységenként mutatja be. A múzeumban megtalálhatóak az Európában ritkábban előforduló, távolabbi tájak kultúráját reprezentáló izraeli, kínai, indonéziai darabok is.

Húsvétkor kiemelten ajánlott felkeresni a múzeumot, hiszen ez az időszak egyébként is a hagyománykeresésről és ápolásról szól, és a tojások körül forog.

Ebben az időszakban kézműveskedéssel, tojásfestéssel is várják a látogatókat. Az alkotások létrejöttét szakértő kezek, neves tojásfestők segítik. Közben a látogató közönség azt is nyomon követheti, hogyan válik egy hétköznapi pőre tyúktojás igazi hímessé.

Közzétette: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony – 2017. április 12., szerda

Emellett kedvünkre válogathatunk a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak, kiadványok közül.

A tojásdíszítő bemutatók során a különböző díszítő módszerek folyamatát, elsősorban a tojásírást ismerhetik meg a látogatók. Változatlanul nagy érdeklődésre tart számot a rátétes tojásdíszítés, amikor különböző anyagoknak a tojáshéj felületére való rögzítésével alakítják ki a díszítő mintázatot az alkotók.

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

További információ: www.tojasmuzeum.ini.hu

Valamint: www.facebook.com