Hazai gyöngyszemek.

Vegyük észre, hogy Magyarország is tele van lenyűgöző szépségű helyekkel, építészeti és természeti emlékekkel, festői erdőkkel, völgyekkel, vízparti településekkel.

Most minden megyéből egyetlen települést emelünk ki, de természetesen ezeken felül is több tucat várja, hogy felfedezzük!

Bács-Kiskun megye: Császártöltés

Magyarország második legszebb fekvésű településeként hirdeti magát a falu, és ezt magunk is megtapasztalhatjuk, ha felkeressük a bájos pincesorát, a környékbeli erdőket, mocsarakat, vagy a régi temetőt.

Fotó: www.csaszartoltes.hu

Baranya megye: Óbánya

A Kelet-Mecsek elzárt kis völgyében fekvő falu természeti és épített környezetének szépsége miatt csak „magyar Svájc”-ként emlegetik.

https://www.instagram.com/p/BjPrr4FFh89/

Békés megye: Szabadkígyós

Ahogy mondani szokás: a Wenckheim kastély és parkja megér egy misét!

View this post on Instagram

#castle #park #szabadkígyós

A post shared by Attila Nóbik (@nobikattila) on

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Füzér

Magyarország legészakibb települése impozáns várral, hihetetlen nyugalommal és a zempléni erdők titkával várja az arra járókat.

Csongrád megye: Ópusztaszer

A Nemzeti Történeti Emlékpark valóban páratlan emlékekkel, látnivalókkal rendelkezik.

https://www.instagram.com/p/BUpJMBGjN3P/?utm_source=ig_embed

Fejér megye: Etyek

Lankás szőlőültetvények keretezik a szépségekben gazdag falut: a körpince, a kút, a kálvária és persze a borok megérnek egy kirándulást!

https://www.instagram.com/p/BqaVS9AAzHe/

Győr-Moson-Sopron: Sarród

Sarród környéke, a Fertő-táj nem véletlenül a világörökség része, páratlan madárvilágával, végtelennek tűnő nádasaival. Az egykori halászfalu gyönyörű, felújított, hosszú tornácos parasztházaival várja a látogatókat.

Fotó: sarrod.hu

Hajdú-Bihar megye: Hortobágy

A Kilenclyukú-híd, a környező puszták, a páratlan madárvilág, a különleges növénytársulások, a népi élet emlékei méltán kerülnek fel erre a listára!

Heves megye: Poroszló

A Tisza-tó gazdag élővilágával, vízparti házaival, felfedezésre váró vízi útjaival csábít. Poroszló emellett a népi építészetből is őriz emlékeket, és az Ökocentrum is remek szórakozást ígér.

https://www.instagram.com/p/BqXCiIcltLk/

Jász-Nagykun-Szolnok megye: Nagykörű

A cseresznyevirágzásról ismertté vált település a Tisza közelségével is hívogat: ligeterdőkkel, holtágakkal, vadregényes tájakkal.

Komárom-Esztergom megye: Neszmély

Lankás domboldalán az egyre híresebb borát adó szőlő terem, a Duna parton pedig a Hajóskanzen nyújt páratlan látnivalót.

Fotó: www.neszmely.hu

Nógrád megye: Somoskőújfalu

Romantikus erdei környezetben, festői táj és impozáns várak ölelésében, a szlovák határ mellett fekszik Somoskőújfalu. A település még magyar oldalon van, de a vár bejárata már a határ másik oldalán található.

Pest megye: Csobánka

Egyedülálló fekvése következtében a Pilis gyöngyszeme kedvelt kirándulóhely.

Fotó: fesztivalnaptar.hu

Somogy megye: Patca

A Zselic szívében fekvő község meseszép erdőségek ölelésében, dombok között bújik meg. Nem véletlen, hogy itt talált helyet magának a Katica tanya is.

Fotó: www.piknikmagazin.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Túristvándi

Híres vízimalom, a Túr festői partja, érintetlen tájak, történelmi emlékhelyek: ez várja a vándorokat a vidéken.

View this post on Instagram

#túristvándi #vízimalom

A post shared by Gabriella Szepsy (@szepsygabi) on

Tolna megye: Kisszékely

Erdők ölelésében, 3 tóval körbevéve bújik meg a Tolnai-hegyhát legszebb falva.

Vas megye: Szalafő

A hét szerből álló település mesébe illő tájjal, a népi építészet számtalan emlékével, falumúzeummal, tájételekkel, dimbekkel-dombokkal, és festői erdőkkel kápráztatja el az arra járókat.

https://www.instagram.com/p/BTzGIzxlI0n/?utm_source=ig_embed

Veszprém megye: Bakonybél

A Bakonyban található kis település gyönyörű környezetével, tiszta levegőjével, madárcsicsergéssel, monostorral és rengeteg túraútvonallal várja az aktív pihenésre vágyókat.

Zala megye: Márokföld

A páratlan adottságú falvacska páratlan látnivalókkal hívogat. Az egyedülálló sökfás temető mellett felkereshetjük a levendulást, a tündérkertet, vagy az energiaparkot is.

https://www.instagram.com/p/-WwVDoqF0T/