Sokoldalú zenész.

1943. június 12-én született Szombathelyen. Tanulmányait már a fővárosban kezdte el, középiskolás korában már zenélt. Először a Benkó Dixieland Band-hez csatlakozott, majd az Omega elődjének tekinthető Proféta tagja lett.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán, de később furulyán, trombitán is megmutatta tehetségét.

Fotó: Fortepan
Fotó: Fortepan

A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül már csak a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Miután Presser távozott a zenekarból, Benkő már csak billentyűs hangszereken játszik, többek között szintetizátoron, amit 1973-ban épp az Omega használt először Magyarországon.

Fotó: Fortepan

Benkő más produkciókban is szerepel, részt vállal, így többek között szólóalbumokat készített, nagyszabású zeneművet szerzett (Űropera), de szerepelt a Rádiókabaréban és 2009-től a Weöres Sándor Színház zenei vezetőjeként is tevékenykedik.

Fotó: Takkk/Wikimedia Commons

2017-ben májrákkal diagnosztizálták, kitartó küzdelem után felépült, de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba. Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Fonogram Életműdíjas.