Apu hod med be?

1901. szeptember 6-án született Grawátsch néven, Budapesten. Érettségit követően postatisztviselőként dolgozott, majd kardalos lett a a Feld-féle Budapesti Színházban és az Operában. Eközben Füzy Barnabás színtársulatához szerződött, és járt a híres Rákos Szidi színiiskolába is.  1925-ben pedig elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző Iskoláját.

Számos színházban megfordult és szinte minden műfajban otthon volt. Drámában, operettben, komédiában, de táncosként és énekesként is remekelt.

Drámai szerepei mellett (Az öreg hölgy látogatása, Hárman a padon, Eljó a jeges, Eredeti helyszín) több sláger is fűződik a nevéhez (Évike az állatkertben, Jöjjön ki Óbudára). Sokat filmezett (Pesti mese, Ez a villa eladó, Katyi) de gyerekműsorokban is remekelt (például Bruhaha Kelemenként a Csinn Bumm Cirkuszban). Turnézott világszerte (USA, Kanada, Jugoszlávia, Svédország).

Nagyon népszerű színész volt, sokat foglalkoztatta a Magyar Televízió és a Magyar Rádió is. Budapesten, 1981. július 11-én hunyt el, a Farkasréti temetőben nyugszik.

Képek: Fortepan