Stílusok keveredése.

A Bom Jesus do Monte szentély az Espinho domb tetején emelkedik a portugáliai Braga városa felett. Az összesen 600 évig készült épületegyüttes kihagyhatatlan látnivaló a barokk lépcsőzetével és számtalan kápolnájával, szobraival, szökőkútjaival, kertjeivel. Az UNESCO Világörökség részét képező műemlék láttán úgy érezzük, hogy nem véletlenül emlegetik Bragát ’Portugál Rómaként’.

Az épületegyüttes konstrukciója mintegy 600 éven át tartott a ‘szent hegyek’ létrehozásának jegyében (domb, tetején templommal), amelyet a katolikus egyház a 16. századi tridenti zsinaton hirdetett meg. Emiatt az építmény a különféle építészeti stílusok integrációja, kreatív együttese, a stílusok és tradíciók keveredése.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ʟᴜɪs ʀᴏᴅʀɪɢᴜᴇs (@lr_photo_90) által megosztott bejegyzés

A jelenlegi szentély építése 1722-ben kezdődött, Braga püspökének védnöksége alatt. Ő irányította a kápolnák építését, a lépcső első sorát is, amelyek Via Crucis tiszteletére emeltek. A szökőkutakat az 5 érzéknek szentelte, a kápolnákat terrakotta szobrokkal díszítette. A látványos barokk lépcsősoron a legelszántabb zarándokok térden csúszva mennek fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

pablo (@pab_o) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Paulo Ribeiro (@paulsrib) által megosztott bejegyzés

A domb tetején álló barokk templom 1725-ben épült, mögötte három nyolcszögletű kápolnát találunk az 1760-as évekből. A szobrokat két csoportba rendezték a témájuk alapján: az elsőbe a Jézus halála előtti témákat feldolgozó alkotások, a másodikba az evangélisták kaptak helyet. A 19. század elején egy új templom épült, és a lépcsősor körüli területeket pedig parkká alakították.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gato Vadio | Portugal (@gatovadiotravelblog) által megosztott bejegyzés