Nyugtató lila finomság.

Nem véletlenül van a levendulának hatalmas rajongótábora: a többnyire lila virágú, kellemes illatú növény egyaránt használható gyógyászati célokra, a konyhában és dekorációként is.

Az Európában őshonos növény mára az egész világon elterjedt, hatalmas, szemet gyönyörködtető ültetvényekben, kertekben találkozhatunk vele.

Illóolaja nyugtató, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Az édeskés illatú olaj kozmetikai szerek, kenőcsök, krémek, parfümök alkotója.

A virágok bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni, de kerülhetnek krémekbe, süteményekbe, csokoládés desszertekbe is. Fekete és zöld teához is szokták keverni ízesítőként. Készülhet belőlük levendulaszörp, frissítő limonádé is. A levendulavirágokkal töltött párnácska segíti a nyugodt alvást és az ellazulást. Ruhásszekrénybe téve távol tartja a molyokat.

Most a fővárostól nem messze szüretelhetjük a szépséges virágokat! Budakeszin (a város Telki felé eső végén) várnak mindenkit 2020. június 20-21-én.

Információk:

  • Budakeszi Levendula Farm
  • Budakeszi, Mandula dűlő 2.
  • szüret: 2020. június 20-21. (ha marad rajta virág, akkor június 27-28-án is nyitva lesznek)
  • az esemény a Facebookon ide kattintva érhető el