Isabelle.

1924. május 22-én született Párizsban, örmény származású szülőktől. Korán indult a pályája, 1933-tól táncosként, 1935-től pedig gyermekszínészként lépett színpadra. 1941-ben már egy színtársulat tagja. 1957-től nem csak a mikrofon mögött, de filmekben (Miért jössz ilyen későn?, Lőj a zongoristára, A karmester) is remekelt.

A francia sanzon egyik legnagyobb alakja, a műfaj jelentősége, hogy a francia nép összetartozási erejét erősíti szórakoztató, sokszor humoros eszközökkel, de a világszínpadot is rengető deszkákon hozzájárul a népek barátságához.

Aznavour meghódította az egész világot, nem csak Európát, de az USA-t, Kanadát, Japán, Dél-Amerikát és a volt Szovjetúniót is – gyakran az adott ország nyelvén énekelve a dalokat. Legnagyobb slágereit (Isabelle, She, La Bohéme) ma is játsszák, számtalan filmben hallhattuk őket.

Örmény származása fontos volt számára, 1995–től Örményország UNESCO nagykövete volt. 2008-ban megkapta az örmény állampolgárságot, majd 2009-ben Örményország svájci nagykövetévé nevezték ki.

2018. október 1-jén, 94 évesen hunyt el.

Képek: Joop van Bilsen/Anefo/Wikimedia Commons és Mariusz Kubik/Wikimedia Commons