„Hadd legyen jó napom!”

1930. május 31-én született Kaliforniában. A család sokat költözött, a fiú műszaki középiskolába járt, majd a hadseregnél szolgált.

Kezdetben jelentéktelen szerepekkel kezdte a színészkedést, majd 1959-ben lehetőséget kapott a Marhabőr című sokrészes televíziós sorozatban: Rowdy Yates szerepével vált országszerte ismertté a neve. Megkapta a titokzatos névtelen ember főszerepet Sergio Leone spagettiwestern trilógiájában: Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf.

A kemény fickó szerepe ráragadt, sorra kapta a rendőr, seriff szerepeket, de akadt köztük humorosabb vonal is (Kelly hősei).

Minden idők leghírhedtebb nyomozója, Piszkos Harry se váratott sokáig magára.

Később aztán romantikus oldalát is megmutatta (A szív hídjai), és átállt a kamera másik oldalára is (Nincs bocsánat, Millió dolláros bébi).

Eastwood rajong a zenéért, a dzsesszért, autodidakta módon megtanult zongorázni, dalt ír, zenét szerez, mindig hozzátesz valamit zenei vonalon a filmjeihez.

A 90-hez közeledve is fáradhatatlan, 2018-ban mutatták be A csempész c. filmjét, melynek rendezője, producere, főszereplője is egyben.

Képek: Wikimedia Commons és Fanny Bouton/flickr