Esni tudni kell.

Idős korban sajnos nem ritkák az elesések, a szakemberek becslése szerint a 65 évnél idősebbek kb. 30 %-a évente legalább egyszer a földre kerül. Minden további évvel növekszik ez a százalék, a nők hajlamosabbak az esésre, mint a férfiak. Az okok azonban mindkét nemben hasonlóak.

Meglepő lehet, de a legtöbb esés nem az utcán, hanem a saját otthonunkban, a 4 fal között történik.

Mi vezethet az eleséshez?

Az esések fő kiváltó okai kétségkívül az egyensúlyi zavarok, a szédülés.

Az egyensúlyvesztés gyakran a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik: a vérnyomáscsökkentők, nyugtatók miatt sokan szédelegnek. Ehhez hozzájárul, hogy gyengülnek az izmok és a koncentrálóképesség is idősebb korban, hasonlóképpen romlik a látás az életkor előrehaladtával, és például az éjszakai „mosdójárat” során sokan nem észlelik az akadályokat és ezért következik be a baleset. Éppen ezért sokat tehetünk a balesetek elkerülésének érdekében azzal, ha a lakásból eltávolítjuk a veszélyforrásokat – például a kilógó kábeleket.

Nem szabad alábecsülni a pszichikai tényezőket sem!

Az emberek tartanak az eséstől, ezért szorongás, bizonytalanság kapcsolódik a közlekedésükhöz. Emiatt túlzottan óvatosak, nem mernek mászkálni, mozogni. Így viszont az izmok elgyengülnek – tehát az esés veszélye nagyobb lesz. Az ördögi kört nem egyszerű megszakítani.

Szerencsére nem minden esés jár súlyos következményekkel, ha csak kicsit megütjük magunkat, a legtöbb esetben egy fájdalomcsillapító gél segít a gondon.

Azonban az esetek egy része komoly: izomsérülésekkel vagy csonttörésekkel jár, utóbbiak közül a combnyaktörés az egyik legveszélyesebb. Nem kevésbé veszélyesek a koponyasérülések: ha valaki a fejére esik, vagy nekizuhan az ajtónak. Ha az esés következtében belső vérzés alakulhat ki, akkor is azonnal segítséget kell hívni! A következmények tehát súlyosak is lehetnek, ezért fontos a kockázatokat minimalizálni.

Megfelelő felkészüléssel minimalizálhatjuk az időskor esek rizikóját. A szeniorok kedvükre választhatnak: jó alap lehet a napi tornagyakorlat, amely erősíti az izmokat és javítja az állóképességet, de a rendszeres napi séta is sokat segít.

Ezenkívül ajánlatos a gyengeségekre fókuszálni, azokat fejleszteni. Például akinek rosszabb az egyensúlyérzéke, az javíthatja rendszeres tánccal, vagy egy lábon álldogálással, ez utóbbi a koncentrációt is fejleszti. Egy könnyű edzés, torna a gerincoszlopot és az izmokat edzi.

Beszéljünk az orvosunkkal, gyógytornászunkkal arról, hogy az egészségi állapotunknak megfelelően milyen gyakorlatokat végezhetünk a mobilitásunk megőrzése érdekében!

Akadnak szakemberek, akik azt hangsúlyozzák, hogy az eleséseket ugyan nem tudjuk kivédeni, de a helyes esési technika megtanulásával tompíthatjuk őket, és így a balesetek nem lesznek súlyos kimenetelűek.

Talán még nem hallottunk róla, de Magyarországon működik az „Esések Iskolája” is, ahol bizony meg lehet tanulni jól esni!

50+ SeniorEsésTan primer prevenciós program keretében, 10 X 1 órában képesek azok az idősek megtanulni biztonságosan esni, akik mozgásos tevékenységet végeztek. Azoknak, akik nem mozognak, 20 X 1 órás tanfolyam szükséges a felzárkózáshoz.

A 10 alkalom ára 15 ezer Ft.

Bővebb információ: www.esesekiskolaja.hu