Ha a konyhában kicsit is nyitott vagy az új ízekre, talán már hallottál róla: a csoki bizony csodákat művel a csiliben. De mielőtt elindulnál a spájzba, hogy egy nyúl formájú tejcsokival turbózd fel a vacsorát, tisztázzunk néhány dolgot!

A képen látható csilis-babos ragu közepén egy csokinyúl lebeg, mintha a húsos kalandból prémium desszertet remélne. Persze a szakácsművészek nem pont így gondolták, amikor feltalálták a kakaót és csokit tartalmazó ételeket. Az eredeti mexikói mole szószban például a kakaó a fűszeres, chilis, keserű-édes szósz lelke. A kakaópor kesernyéssége és mélysége csodásan ellensúlyozza a paradicsomos, csilis ragu intenzitását.

Csoki a csiliben?

Míg egy fél evőkanálnyi magas kakaótartalmú étcsoki vagy egy kanál cukrozatlan kakaópor remekül elvegyül a csiliben, egy tejcsokinyúl esetén már nem beszélhetünk kifinomult kulináris fogásról. A tejcsoki ugyanis sok cukrot tartalmaz, amitől a ragu kellemetlenül édeskéssé válhat. Ráadásul a tejpor és a mesterséges aromák sem biztos, hogy jó barátságban állnak a csilis babbal.

Csoki a csiliben?

Ha mégis szeretnéd kipróbálni a csokit a csiliben, válassz magas kakaótartalmú (legalább 70%-os) étcsokoládét, vagy maradj a cukrozatlan kakaópornál. Egy-két kocka bőven elég, hogy mélyebb, gazdagabb ízt adj a ragunak anélkül, hogy valaki csokinyulat halászna ki belőle.

Csoki a csiliben?

A konyha végtelen játszótér, de néha nem árt, ha a nyúl marad a desszerttálban.

Egyszerű chili con carne recept, ha megéheztél volna:

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1-2 friss chili vagy chilipor ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • só, bors
  • 1 kocka magas kakaótartalmú étcsoki vagy 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Kevés olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.
  2. Dobd rá a darált húst, és pirítsd barnára.
  3. Fűszerezd sóval, borssal, köménnyel és chilivel.
  4. Keverd hozzá a paradicsompürét, a darabolt paradicsomot, majd öntsd hozzá a babot és a kukoricát.
  5. Alacsony lángon főzd 30-40 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  6. A főzés vége felé add hozzá a csokit vagy a kakaóport, és keverd el, míg felolvad.

Csoki a csiliben?

Tálald friss kenyérrel vagy párolt rizzsel, és élvezd a gazdag, pikáns ízeket!