Ha a konyhában kicsit is nyitott vagy az új ízekre, talán már hallottál róla: a csoki bizony csodákat művel a csiliben. De mielőtt elindulnál a spájzba, hogy egy nyúl formájú tejcsokival turbózd fel a vacsorát, tisztázzunk néhány dolgot!
A képen látható csilis-babos ragu közepén egy csokinyúl lebeg, mintha a húsos kalandból prémium desszertet remélne. Persze a szakácsművészek nem pont így gondolták, amikor feltalálták a kakaót és csokit tartalmazó ételeket. Az eredeti mexikói mole szószban például a kakaó a fűszeres, chilis, keserű-édes szósz lelke. A kakaópor kesernyéssége és mélysége csodásan ellensúlyozza a paradicsomos, csilis ragu intenzitását.
Míg egy fél evőkanálnyi magas kakaótartalmú étcsoki vagy egy kanál cukrozatlan kakaópor remekül elvegyül a csiliben, egy tejcsokinyúl esetén már nem beszélhetünk kifinomult kulináris fogásról. A tejcsoki ugyanis sok cukrot tartalmaz, amitől a ragu kellemetlenül édeskéssé válhat. Ráadásul a tejpor és a mesterséges aromák sem biztos, hogy jó barátságban állnak a csilis babbal.
Ha mégis szeretnéd kipróbálni a csokit a csiliben, válassz magas kakaótartalmú (legalább 70%-os) étcsokoládét, vagy maradj a cukrozatlan kakaópornál. Egy-két kocka bőven elég, hogy mélyebb, gazdagabb ízt adj a ragunak anélkül, hogy valaki csokinyulat halászna ki belőle.
A konyha végtelen játszótér, de néha nem árt, ha a nyúl marad a desszerttálban.
Egyszerű chili con carne recept, ha megéheztél volna:
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv vörösbab
- 1 konzerv kukorica
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1-2 friss chili vagy chilipor ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
- só, bors
- 1 kocka magas kakaótartalmú étcsoki vagy 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- olívaolaj
Elkészítés:
- Kevés olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.
- Dobd rá a darált húst, és pirítsd barnára.
- Fűszerezd sóval, borssal, köménnyel és chilivel.
- Keverd hozzá a paradicsompürét, a darabolt paradicsomot, majd öntsd hozzá a babot és a kukoricát.
- Alacsony lángon főzd 30-40 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- A főzés vége felé add hozzá a csokit vagy a kakaóport, és keverd el, míg felolvad.
Tálald friss kenyérrel vagy párolt rizzsel, és élvezd a gazdag, pikáns ízeket!