Van annak valami semmihez sem fogható hangulata, amikor a nagymama konyhájából édes zsírillat száll, és a cukorral hintett csörögefánkok pironkodva várják a tányéron, hogy valaki lecsapjon rájuk. Ez az a sütemény, amit egyszerre hívunk csörögének, forgácsfánknak, herőcének vagy éppen masnicának – attól függően, hogy az ország melyik szegletében sütjük.

Hány név kell egy fánknak? – Csöröge, herőce, forgács és masni

  • Csöröge: így ismerik leginkább a Dunántúlon, a ropogós hangjáról kapta a nevét.
  • Forgácsfánk: az Alföldön gyakran így hívják, mert a vékony, ropogós tésztadarabok olyanok, mint a fakanálról lehulló forgácsok.
  • Herőce: az északi vidékeken ez a kedves becenév terjedt el.
  • Masni: a szegedi nagymamák így emlegetik, hiszen a tészta masnira kötve kerül az olajba.
csorogefank a porcukros orom 1
Csörögefánk – a porcukros öröm

Európától a magyar konyháig – a csöröge kalandos útja

A csöröge eredete régre nyúlik vissza, még a középkori Európában is sütöttek hasonló, olajban sült tésztákat. Franciaországban „bugnes”, Lengyelországban „chrusty” vagy „faworki”, Németországban pedig „Mutzen” néven futottak. Magyarországon a 18–19. században vált igazán népszerűvé, és hamar mindennapi kedvenc lett. Kétségtelen, hogy farsang környékén a legnépszerűbb, de igazából nincs olyan időszak, amikor ne esne jól egy tányér csöröge – legyen az vasárnapi ebéd utáni desszert vagy hétköznapi uzsonna.

A nagyi titkos fegyvere – így lesz ellenállhatatlan a csöröge

A csörögefánk igazi „nagymamás” sütemény. Nem véletlenül mondják, hogy az első adagot mindig a szakács eszi meg – persze csak ellenőrzésképpen, hogy elég ropogós-e. A második adagot a gyerekek kapják, akik már ott toporognak a konyhában. És ha marad belőle, a harmadik hullám a szomszédhoz kerül, mert hát ki tud ellenállni a frissen sült csöröge illatának?

Így készül a tökéletes csöröge – recept lépésről lépésre

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl
  • 1 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tk. rum (a ropogósságért)
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, porcukrot, sót és a rumot.
  2. Összegyúrjuk, majd kb. fél órát pihentetjük.
  3. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval rombuszokat vágunk, középen bevágjuk, majd egyik sarkát áthúzzuk a nyíláson, hogy masni formát kapjunk.
  4. Forró olajban aranybarnára sütjük.
  5. Porcukorral bőven meghintjük, és azonnal tálaljuk.

Miért nem tudunk ellenállni neki? – nosztalgia egy falatban

Talán mert a csöröge nemcsak édesség, hanem élmény. Egy falat nosztalgia, ami visszarepít a gyerekkorba, amikor még az volt a legnagyobb izgalom, vajon hány fánkot tudunk felfalni egyszerre. És miért ne süthetnénk meg most is, egy sima hétköznap délutánon, amikor valami édes kényeztetésre vágyunk?

Az örök porcukros boldogság

A csörögefánk igazi magyar klasszikus lett, még ha rokonaival együtt jött is hozzánk Európából. Sok néven ismerjük, sokféleképp készítjük, de minden falatja ugyanazt üzeni: az élet lehet édes, ropogós és porcukorral meghintett – bármikor, amikor csak kedvünk tartja.