Egy elegáns angol úr.

Londonban született 1946. május 2-án. Anyja is előadóművész, így talán nem meglepő, hogy David már korán érdeklődést mutatott a színészet iránt. Mielőtt Poirot-ként befutott, színházban játszott, és a vásznon is bemutatkozott.

1987-ben kérték fel először a legendás nyomozó, Hercule Poirot megszemélyesítésére, akit 1989-től kezdve kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen 2013-ig alakított, összesen 70 epizódban.

Közzétette: David Suchet – 2018. november 21., szerda

Suchet volt az első színész, aki Poirot-t filmen az összes történetében megszemélyesítette. Nagyon akkurátusan készült a szerepre, hogy minél hitelesebb legyen, ez is hozzájárult a sorozat sikeréhez, és ez tette nemzetközileg ismert színésszé. Érdekesség, hogy 1985-ben szerepelt már Poirot-történetben, mikor az akkor készült Tizenhárman vacsorára című filmben játszotta Japp főfelügyelőt, Poirot-t pedig Peter Ustinov alakította. Ezt a szerepét amúgy élete legrosszabbjának tartotta, de Ustinov már akkor megjegyezte, hogy jól állna neki Poirot szerepe.

1993-ban kiemelkedő alakítást nyújtott A Lucona-ügy című politikai-bűnügyi játékfilmjében, ahol a másik oldalt mutatta be: Rudi Waltzot alakította, akit a valódi bűncselekmény kiagyalójáról mintáztak. Megfordult hollywoodi filmekben is, például az Apósok akcióban c. vígjátékban Michael Douglas oldalán.

2002-ben II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntette ki. 2008-ban szerepelt a BBC dokumentumfilmjében, ahol a családjának származását kutatták. Itt derült fény arra, hogy a névadó ágon zsidó vallású orosz dédszülei a mai Litvánia területén éltek a 19. század végén. A családnevük eredetileg a héber Shokhet (= mészáros) volt, melyet később dédapja Suchedowitzra, majd nagyapja Suchet-ra változtatott.

Közzétette: David Suchet – 2018. november 21., szerda