Virágzik a cseresznye.

A Borbálaág (német nyelvterületen Barbaraág) vágása régi hagyomány, amit még napjainkban is sokfelé tartanak. A hagyományt főként német és angol városokban őrzik, elsősorban katolikus területeken. Maga a tradíció a 4. században élt, mártírhalált halt Szent Barbarához (vagy Szent Borbálához) kötődik, aki régen a bányászok védőszentje volt, ma a tűzoltók patrónusa. A megkínzott szűz fejére Krisztus a Paradicsom virágaiból koszorút helyezett, mire összes sebei meggyógyultak. Ez Szent Borbála menyegzői koszorúja is, vagyis az örök vőlegénnyel, Krisztussal való misztikus egyesülésének jelképe.

Aki egészen pontosan szeretné betartani a hagyományt, annak december 4-én, Borbála és Barbara napján kell lemetszenie a cseresznyefa egy ágát.

Természetesen a tradíció más gyümölcsfákkal is feleleveníthető, például alma-, szilva- vagy mandulaággal. Sőt, még az aranyvessző vagy a hóbogyó ága is szóba jöhet!

A hagyomány lényege, hogy amennyiben karácsonyra (december 25.) kinyílnak a virágbimbók, az új esztendőben szerencsére, boldogságra és áldásra számíthatunk. Sőt, néhányan még esküvőt is jósolnak.

A vágáshoz válasszunk olyan két- vagy többéves hajtásokat, amelyen kövér virágrügyeket látunk. A rügyek kihajtásának nagyon fontos előfeltétele a fagyhatás. Ha december 4-ig még nem voltak mínuszok, akkor egy kis trükköt érdemes alkalmazni: tegyük egy éjszakára a fagyasztóba a levágott ágat, hogy a kívánt hideghatás érje.

Ezt követően vágjunk a hajtásnak egy ferde alapot és állítsuk vázába, langyos vízbe, majd tegyük világos, nem túl meleg helyre. Ügyeljünk arra, hogy mindig friss legyen a víz, így az ágak nem hervadnak, rothadnak el. Amikor a rügyek kezdenek kinyílni, állítsuk a vázát melegebb helyre. Azonban ez a hely ne a fűtőtest közvetlen közelében legyen!

A Borbálaág hagyományát Magyarország több vidékén is őrzik, sőt nem egyszer szerelmi jóslásra is használják.

Sokfelé úgy tartják, hogy ha az ág kizöldül, az hamarosan férjhezmenetelt jelent. Somogyvámoson, ha valaki jövendőbelije nevére kíváncsi, akkor vágjon 9-féle gyümölcsfaágat, mindegyiket lássa el férfinévvel. Pohárba téve Borbála-naptól karácsonyig minden roráté (hajnali mise) után öntözze meg. Amilyen nevű ág először kihajt, az lesz a neve az urának. Eleken a lányoknak mezítláb, egy ingben kell a kertbe kimenniük ágat vágni. Apátfalván az orgonaágat egy üveg vízben a kemence tetejére teszik. Ha karácsonyra kivirágzik, az új esztendőben biztosan férjhez mennek. Budaörsön termésjóslásra is használják, ha már az éjféli miséig kihajt, akkor jó termés várható.

Forrás: lexikon.katolikus.hu