Ne add fel az álmodat!

Diana Nyad amerikai író, újságíró, motivációs előadó és hosszútávúszó. 1975-ben azzal vált ismertté Amerikában, hogy 45 km-t úszott Manhattan körül. Ki gondolta akkor, hogy ez csupán a kezdet?

Nyad New Yorkban született 1949. augusztus 22-én, egy tőzsdei bróker gyermekeként. Miután szülei hamar elváltak, édesanyja, Lucy Sneed újra férjhez ment egy görög-egyiptomi ingatlanfejlesztőhöz, aki nevére vette a kislányt. A család Floridába költözött, ahol Diana komolyan kezdett az úszással foglalkozni.  Az 1960-as években egy magániskolába járt és az olimpikon híres edző, Jack Nelson irányítása alatt edzett. Edzője molesztálta, amiről később Diana nyíltan beszélt. A lány hátúszásban többször is állami bajnokságot nyert és arról álmodott, hogy kijut az 1968-as olimpiára. Azonban 1966-ban 3 hónapot töltött az ágyban egy szívbetegséggel, aminek következtében az álmai szertefoszlottak.

Diana egyetemre ment, ahol újra úszni kezdett, de már hosszabb távokon. Ekkor figyelt fel rá egy neves edző, aki megismertette vele a maratonúszást.

1970-ben Diana már női rekordot állított fel az első 16 km-es versenyén.

1974-ben a 35 km-es úszásban lett rekorder. 1978-ban, 28 éves korában megkísérelt Kubából Key Westig úszni egy cápaketrecben. 42 órán keresztül haladt, mielőtt a csapatorvos kiparancsolta a viharos óceánból. 1979-ben a 30. születésnapján újabb világcsúcsot állított be, 64 km-et úszva a nyílt vízben a Bahamáktól Floridáig, cápaketrec nélkül, 27 és fél órán át tempóztva.

2010-ben 60 évesen hozzálátott, hogy újra felkészüljön a nagy álmára, azt tervezte, hogy Kubától Floridáig úszik.

Az volt a célja, hogy megmutassa, lehet egy álmot teljesíteni bármely életkorban. A szakértők szerint remek fizikai adottságai mellett sokkal fontosabb volt, hogy mentálisan is képes volt legyűrni a feladatot.

Diana a karibi Szent Márton-szigeten edzett januártól júniusig 8, 10, 12, 14 órás úszásokkal. 2010-ben már készen állt, de végül 2011-re kellett halasztani a kísérletet a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Erre az úszásra már máshogy készült, mint 30 évvel korábban: felszedett 7 kg-ot korábbi súlyához képest, hogy megbirkózzon a testtömeg-veszteséggel. Kifejlesztettek egy olyan szalagot is, amit egy kísérő hajó pár méterre eltart magától, és Nyad afölött úszva tudott egyenesen haladni, vonalban maradni. Éjjel LED lámpák biztosították, hogy ne térjen el az iránytól.

2011. augusztus 7-én újra vízbe ereszkedett, ezúttal elektromos cápavédelemmel, de ketrec nélkül. 29 órával később olyan erős áramlatok és szelek voltak, hogy kénytelen volt feladni a próbálkozást. Erős fájdalmat érzett a vállában is, de az igazán durva a fellángoló asztmája miatti nehézlégzés volt.

2011. szeptember 23-án a harmadik kísérlet következett, ezúttal 41 órát tempózott, amikor is medúzák és portugál gályák (medúzafaj) vetettek véget az úszásnak.

2012. augusztus 18-án ismét kertec nélkül fogott neki az úszásnak. Ezúttal viharok és medúzák miatt kellett feladnia, noha minden eddiginél messzebb jutott.

2013. augusztus 31-én ötödször is vízbe ugrott, hogy legyűrje a kb. 180 km-es távot.

Egy 35 fős segítő csapattal, cápakertrec nélkül úszott, a medúzák ellen szilikon maszkot, teljes testet borító dresszt, kesztyűt és cipőt viselt. Szeptember 2-án, 53 óra elteltével partot ért.

Diana Nyad hihetetlen, inspiráló történetéből most film készült Annette Bening főszereplésével.