Az ész temploma.

Egy apró francia faluban, Allouville-Bellefosse-ban különleges, idős tölgyfát találunk. A famatuzsálem kivájt törzse két parányi kápolnát rejt, amelyet a törzset körülölelő, spirális lépcsőt megmászva érhetünk el. Senki sem tudja, hogy milyen idős a tölgy, de a becslések szerint 800-1200 éves lehet. Valószínűnek tartják, hogy a világ egyik legidősebb fája.

Az 1600-as években villámcsapás érte a fát, ami megégette egészen a közepéig és üreget vájt a törzsbe.

Azonban a növény nem pusztult el, hanem új hajtásokat hozott, termést érlelt. A fa csodálatos túlélése a helyi egyházi méltóságokat is lenyűgözte. Úgy érezték, hogy a törzset kivájó villám egy égi jel volt, ami szent okból következett be. Ezért közvetlenül a fa odvába egy szentélyt építettek a Szűzanyához. E mellé később egy másik kis kápolna is került, valamint egy lépcső, amin mindez megközelíthető.

Fotó: FRBC/Flickr

A dolgok kis híján szörnyű fordulatot vettek a nagy francia forradalom idején. A fa ugyanis a régi kormányzati rendszer, az elnyomó zsarnokság és az azt támogató egyház emblémájává vált. Az összegyűlt tömeg porig akarta rombolni, le akarta égetni a fát. Végül az mentette meg az életét, hogy egy éleseszű helybéli gyorsan átnevezte „az ész templomának”.

A matuzsálemen már bőven meglátszik a kora és az átélt stressz is nyomot hagyott. Az ágait rudakkal támasztották alá, a 10 méter átmérőjű törzs egy része elhalt, és a fa legnagyobb részét fazsindelyekkel fedték ott, ahol a kéreg lepotyogott. Azonban még most is rengeteg zarándok keresi fel minden évben a  Chêne chapelle-t, azaz a Tölgykápolnát.

Fotó: Ju/Flickr

Kiemelt kép: Christophe Kiciak/Flickr