Relaxálás a zöldben.

Nem mindenki él kertes házban, sokan inkább egy társasházat, panellakást választanak, vagy nincs más lehetőségük. Nem kell kétségbeesni, ha csak egy erkély jut nekünk a kertészkedésre! Aki már nyugdíjas, netán több szabadidővel rendelkezik, igazi kis paradicsomot varázsolhat néhány négyzetméteren.

Nagyszerű érzés a zöldben reggelizni, vagy áthívni pár barátot, és a virágok között beszélgetni.

Csipegethetünk a saját petrezselyemből, bazsalikomból, rozmaringból az ebédhez. Ráadásul nem kell hatalmas veteménnyel bajlódnunk, fájós derékkal sokat hajolgatnunk – ez a zsebkendőnyi terület épp a szeniorok kertimádatához van szabva! Semmihez sem fogható érzés, amikor a saját nevelésű növények között ücsörgünk és pihenünk!

A konténerbe, dézsába szinte bármit ültethetünk: fűszert, zöldségeket, virágokat is akár. Csak egy kis gondoskodásra és táplálásra van szükségük.

4 tipp a konténeres kertészkedéshez

  1. Legyünk tisztában a területünkre jellemző klímával! Déli fekvésű erkélyünk van, esetleg fagyvédett zúgunk? Vagy egész nap árnyékba borul a balkon? Mielőtt egy csomó pénzt kiadnánk a véletlenszerűen megtetsző növényekre, mérjük fel, hogy mi fogja jól érezni magát inkább: az árnyéktűrők vagy a napkedvelők?
  2. Nem mindegy, hogy milyen a tartó! Egyáltalán nem mindegy, hogy a cserép, konténer miből készült. A műanyag cserép sokkal hamarabb kiszárad, mint a kerámia, agyag, vagy terrakotta. Ezért a műanyag cserepekben lévő növényeket sokkal gyakrabban kell öntöznünk! Bár a műanyag könnyű (fontos, hogy milyen nehezet kell emelgetünk), a nap is gyorsan tönkreteheti.
  3. Használjunk tápoldatot! A konténerben lévő növények sokkal gyakrabban igényelnek kiegészítő trágyát, tápoldatot, mint a kert talajában növők. Ne sajnáljuk tőlük a jó minőségű tápot, hogy sokáig gyönyörködhessünk bennük!
    Mérjük fel a locsolási lehetőségeket! Mindenképpen gondoljuk végig, hogy a növényeink miként fognak vízhez jutni!
  4. Naponta hányszor tudunk öntözni? A konténerben, dézsában nevelt növények általában sokkal több öntözést kívánnak, és 60 felett már nem könnyű a teli kannák cipelése. Nagyon megnehezíti a kertészkedést, ha több szobán át kell cipelnünk a vizet a balkonig, ez esetben keressünk más megoldásokat. Lehet, hogy egy másik csap kiépítése gazdaságosabb megoldás.