Példaértékű kitartás.

78 éves korában elhunyt Paul Alexander, azaz „Polio Paul” (a becenév a járványos gyermekbénulás kórokozójára, egy poliovírusra utal). Paul 1952 nyarán fertőződött meg, amikor mindössze 6 éves volt. A vírusfertőzés következtében nyaktól lefelé lebénult. Texasban került kórházba és egy vastüdőben tért magához, akkor még nem sejtette, hogy 70 évet fog így élni.

Azt követően ugyanis, hogy a poliovírust túlélte, már nem tudott elszakadni a géptől, de ez nem jelentette azt, hogy ne tudott volna teljes életet élni.

Paul főiskolára járt, ügyvéd lett és szerzőként könyvet is írt. Példája  bejárta a nagyvilágot és pozitívan hatott mindenkire. Elképesztő ember volt, ő inspirálta a körülötte élőket.

A vastüdejét néhány órára el tudta egyébként hagyni, miután megtanulta, hogy miként lélegezzen önállóan. Ezek azonban csak rövid időszakok voltak, a tüdő mindig ott volt mellette, az irodájában is, ahol a látogatók rengetegszer kérdeztek rá, hogy mi ez a fura masina. Egy műanyag pálca és a toll segítségével pedig a billentyűzeten pötyögve kommunikálni is tudott másokkal.

Az utóbbi években az állapota romlott, állandó légzőszervi és lábfájdalommal élt. Pault megijesztette covid is, a korona- és az 50-es években taroló poliovírus járvány között sok párhuzamot vélt felfedezni.

Kiemelt kép: The Dallas Morning News/AP