Különös figyelmet igényelnek az idősek.

A kevés ivás főként nyáron, a legnagyobb kánikulában jellemző, de nem csak akkor okozhat gondokat. Különösen az idősebb embereket érintheti évszaktól függetlenül folyadékhiány. Ennek okai lehetnek a szenioroknál a megváltozott ivási szokások, a gyógyszerek mellékhatásai és a különböző félelmek, szorongások. Testünk azonban számos tünettel reagálhat arra, ha nem fogyasztunk kellő mennyiségű folyadékot. Nem csak kis gondokat okozhat ez, de súlyos problémákhoz, kiszáradáshoz is vezethet, ha nem figyelünk oda.

Már nem jelez a szomjúság

A víz a föld, az élet alapja, az élőlények testének nagy részét is a víz teszi ki. Víz nélkül az emberi sejtek sem tudnak működni. A szervezetünk nem képes a funkcióit rendesen ellátni, amennyiben vízhiánnyal küszködik. Léteznek olyan tünetek, amelyek arra figyelmeztetnek minket, hogy innunk kell: a szomjúságérzet például ilyen – ha szomjasak vagyunk, akkor már enyhe vízhiányunk van.

Sajnos azonban az életkor előrehaladtával ez a vészjelző rendszer egyre rosszabbul működik, az idősek nem érzenek már úgy szomjúságot, emiatt nem isznak eleget. A legtöbb szeniorban folyadékhiány alakul ki anélkül, hogy észrevenné.

Ehhez jöhetnek még egyeseknél különböző szorongások, félelmek, amelyek súlyosbítják a helyzetet. Például tartanak az éjszakai mosdóra menéstől, ezért kevesebbet isznak. Félnek, hogy útközben kell majd illemhelyet keresniük, a férfiaknál pedig az inkontinencia és prosztata problémák jelenthetnek még gondot.

Mennyi vízre van szüksége a szervezetünknek?

Az ajánlások szerint kb. 1,3 liter vizet kellene naponta fogyasztaniuk az időseknek. Azonban melegben, a forró nyári napokon nő ez a szükséglet, és szintén többet kellene inni fehérjében gazdag diéta és egyes gyomor- és bélrendszeri betegségek esetén. Akkor is többet kell inni, ha az egyén kevesebbet eszik, mert ilyenkor nem jut plusz folyadékhoz az ételeken keresztül. Az ital főként ivóvíz, ásványvíz, cukrozatlan gyógytea és gyümölcstea legyen. A zöldség és gyümölcsleveket lehetőleg vízzel hígítva igyuk.

Ismerjük fel a tüneteket!

Amennyiben nem iszunk eleget, a szervezet gyorsan reagál a kiszáradás tüneteivel. Sajnos a szomjúság, amelyik az első jele lenne a kevés folyadékfogyasztásnak, az idősebbeknél gyakran már csak gyengeség formájában jelentkezik. Ezért náluk a szájszárazság és a bőr petyhüdtsége a nem megfelelő vízellátás első jele. Előfordulhat a koncentrálóképesség csökkenése, szédülés, fáradtság, fáradékonyság is. Nem ritka a zavarodottság sem. Gyakran azonban a tüneteket nem vezetik vissza a folyadékhiányra, és ezért nem derülnek ki a valódi okok.

A vízhiány következményei

Dehidratációról beszélünk, ha a test több folyadékot veszít, mint amennyi bejut a szervezetbe. Amennyiben ez hosszú ideig fennáll, akkor ennél is súlyosabb esetekhez vezethet: kiszáradás lép fel, amely már halállal is végződhet. Az, hogy ez a folyamat milyen gyorsan zajlik, számos tényezőtől függhet. Felgyorsíthatja a fizikai terhelés és a magas külső hőmérséklet is, így például a kánikulai napokon különösen oda kell figyelnünk.

A vízhiány következményei lehetnek:

  • apátia, letargia
  • láz
  • hajlam a fertőzésekre és gyulladásokra
  • zavartság
  • székrekedés, fogyás
  • alacsony vérnyomás
  • keringési és veseelégtelenség
  • sűrű, sötét vizelet
  • trombózis

Legyen megfelelő stratégiánk!

Nem kell, hogy eddig eljussunk: a vízhiány akár súlyossá váló következményeit megakadályozhatjuk, ha odafigyelünk néhány dologra.

Készítsük ki a szükséges folyadékmennyiséget minden reggel és lehetőleg úgy helyezzük el, hogy a látómezőnkben legyen, könnyen elérhessük. Használjunk inkább kis bögréket, poharakat, mert a nagy flakonok elrettentőek lehetnek, egyszerre túl soknak tűnhetnek.

Vezessünk be apró kis rituálékat, szokásokat, például azt, hogy ébredés, felkelés után rögtön iszunk. Az üres üveget, poharat mindig azonnal töltsük újra. Ha az ivás gondot okoz, használjunk szívószálat vagy speciális ivást könnyítő ivóedényt, poharat. Az is előfordul, hogy az italok szélesebb választéka hozza meg a kívánt eredményt. Amennyiben ez sem segít, készítsünk ivótervet, íjuk le, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk – könnyebben betartjuk, ha látjuk, hogy mi a cél.