Mindenki életében vannak hosszabb-rövidebb kihagyások, de, ha tartósan nélkülözzük az öröm ezen forrását, az a mentális és fizikai egészségünkre is kihathat.

A rendszeres együttlétek minden korosztálynak javasoltak, de most nézzük, mi történik velünk, ha sok időn keresztül nem szexelünk:

Feszültebbek leszünk

Nehezebben birkózunk meg a stresszel, sokkal ingerlékenyebbé válunk. A légyott közben termelődő endorfin és oxitocin segítene, hogy nyugodtabbnak és boldogabbnak érezzük magunkat, hiánya azonban megnehezíti, hogy kezeljük a bennünk felgyülemlő feszültséget.

Gyengül az immunrendszerünk

Ennek hatására könnyebben lehetünk különböző betegségek áldozatai. A rendszeres szerelmeskedés 30 százalékkal növeli meg az immunoglobulin A-termelést, ennek híján más immunerősítő módszerhez kell folyamodnunk.

Romlik a memóriánk és a lassul a gondolkodásunk

Ha az élénk szexuális élet nem serkenti az idegsejtek fejlődését a hippocampusban, amitől javulhatna az emlékezőképességünk és a gondolkodásunk sebessége, könnyen hanyatlásnak indulhat.

Nehezebben jövünk hangulatba

Idővel alkalmazkodik a szervezet a lepedőakrobatika nélkülözéséhez, így teljesen lecsökkenhet a libidó. Ennek egyenes következménye, hogy nehezebben hangolódunk rá a legközelebbi alkalomra. Ez nőknél főként szárazságban, a férfiaknál merevedési zavarokban mutatkozik meg.

Depressziósabbak leszünk

Ha sokáig nem áldozunk a szerelem oltárán, hajlamosabbá válunk a búskomorságra, rosszkedvre. Könnyebben uralkodik el rajtunk a levertség, ha hiányzik az életünkből az intim öröm.

Vesztünk a biztonságérzetünkből, negatívan hat az önbecsülésünkre

A közelség hiánya nem csak fizikailag hat destruktívan, a lelkünk is megsínyli. Az elfogadottság érzésére mindenkinek szüksége van, ha ez hiányzik, könnyen megszáll a magányosság érzése.

Ezek fényében, ha lehetőségünk van rá, ne száműzzük életünkből a hancúrozást!

Forrás: Prevention