Mindenkivel előfordult már, hogy belépett a szobába és elfelejtette, hogy miért is indult.

Rácsodálkozott a feje tetején lévő szemüvegre, amit fél órája keresett, vagy pusztán a bevásárlólistáról maradt ki pár tétel. Van, akivel ritkábban, van, akivel gyakrabban megesik, a kiváltó ok viszont nem mindegy.

Jelezhet komolyabb problémát is, mint például az Alzheimer-kór vagy a demencia, de sokkal egyszerűbb okai is lehetnek. Lássuk, mik ezek:

Sok stressz

A memóriánkra is terhet ró az állandó stressz. A stresszhelyzetben termelődő hormonok megzavarják az agyműködést és a természetes ciklusunkat, ami hajlamosít a feledékenységre és szétszórtságra.

Nem elég pihenés

Az alvásminőség is fontos tényező, ami nem is az órák számában nyilvánul meg igazán, hanem a mélyalvás fázisban. A nyugodt környezet, a kényelmes matrac, vagy egy füldugó is hozzásegíthet a kívánt kikapcsolódás eléréséhez.

Gyógyszer-mellékhatás

Bizonyos antihisztaminok, depresszió esetén szedett gyógyszerek, nyugtatók, fájdalomcsillapítók vagy vérnyomásgyógyszerek is okozhatnak memóriagondokat.

Krónikus betegségek

A magas koleszterinszint vagy vérnyomás, a diabétesz, a pajzsmirigy-alulműködés, a hormonzavar, a depresszió és bizonyos vitaminok hiánya is okozhat némi szenilitást.

Alkoholfogyasztás

Az alkalmi lerészegedés szinte egyértelműen rántja magával az emlékezetkiesést, de a rendszeres alkoholfogyasztók a józan pillanataikban is érezhetik a memóriájuk hanyatlását.

Ha tartósan fennáll vagy zavaróvá válik ez a fajta figyelmetlenség, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal!

Forrás: Harvard Health Publishing