Azon túl, hogy nagyon finom gyümölcs, számos pozitív hatása van az egészségükre.
A jó tulajdonságait szinte lehetetlen felsorolni, de egy párat megemlítünk közülük:
Magas az antioxidáns tartalma
Ezzel segíti a memóriánkat, védi az ereket, gátolja az öregedést.
Gazdag az antociánban
Ez a természetes vegyület egyes kutatások szerint a szederkivonat csökkenti a tüdőráksejtek növekedését, de feltehetően más rákos sejtekre is így hat, bár azt még nem bizonyították.
Gyulladáscsökkentő
Ez a tulajdonsága rengeteg egészségügyi problémát és fájdalmat csökkenthet a szervezetünkben, többek közt a gyomorfekélyt is.
Magas a C-vitamin tartalma
Ezzel erősíti az immunrendszerünket, javítja a közérzetünket és segíti a mellékvesék munkáját.
Javítja a szájhigiéniát
Mivel antibakteriális hatású, a fogyasztása sokat tesz a szájhigiéniánkért.
Növeli a kollagénszintet
Ez hozzájárul a bőr, az inak, és a szalagok egészségéhez.
Magas a mangántartalma
Ez az epilepsziásoknak és csontritkulásban szenvedők számára kimondottan előnyös lehet.
Jó hatással van az emésztésre
Rostban gazdag, ami a jó bélműködéshez elengedhetetlen, valamint segít a koleszterinszintet csökkenteni, illetve a vércukorszintet egyensúlyban tartani.
Sok K-vitamint tartalmaz
Ez a véralvadásunk egészséges mértékéhez szükséges.
Ez a fanyar gyümölcs nagyon jól esik forró nyári napokon is, fogyasztható önmagában, limonádéban, más gyümölcsökkel keverve, levesként, süteményben, ki, hogy szereti.
Forrás: care2