Azon túl, hogy finom, számos pozitív hatása van a testünkre.
A magyar konyhában gyakran megtalálható a fokhagyma. Ízesítőként, szárítva, nyersen, sütve, főzve, savanyúságban, sokféleképpen találkozhatunk vele. Fogyasztása javasolt is, mert segít megőrizni az egészségünket.
A fokhagyma csökkenti a vérben a rossz koleszterin szintjét, gyorsítja a test anyagcseréjét, csökkenti a véralvadást, baktérium- és gombaölő hatása van, csökkenti a vérnyomást, hogy csak párat említsünk.
Azzal, hogy segít megtisztítani a májat, javítja a vérkeringést, és erősíti az immunrendszert, sokat javíthatunk az egészségügyi állapotunkon a rendszeres fogyasztásával.
Bár egy fokhagymás lángos oltári finom, azok, akik nem rajonganak az ízéért, fogyaszthatják koncentrátumként is kúraszerűen:
1 liter 70%-os alkoholba tegyünk 35 dkg megtisztított és darabolt fokhagymát és lezárva 10 napig áztassuk. Ezután jöhet a szűrés, majd az így nyert a folyadékot 3 napra tegyük vissza a hűtőbe. Ha jól sikerült, akkor zöld folyadék az eredmény.
Ebből kell majd vízzel bevenni húsz perccel az étkezések előtt:
Az első napon egy csepp a reggeli, két csepp az ebéd, és három csepp vacsora előtt.
A másodiktól a hatodik napig növelni kell a napi adagját, amíg 15 csepp lesz a reggeli előtt, 14 az ebéd előtt és 13 vacsora előtt a mennyiség.
A hetedik naptól a tizedik napig csökkenteni kell reggelente három cseppre, ebéd előtt 2 cseppre és vacsora előtt egy cseppre.
Azoknak, akik kihagynák az alkoholt, is van megoldás:
1 liter tisztított vízbe rakjunk fokhagymát úgy, mint az előbb, de ebben az esetben a tűzhelyre is kell tenni az első rottyanásig, de nem szabad forralni! A kihűlt, leszűrjük és rakhatunk bele frissen facsart citromlevet is.
Minden esetben hűtőben tároljuk és rázzuk fel fogyasztás előtt!
Bár a fokhagyma fogyasztás jótékony hatású, nem helyettesíti az orvosi kezelést!