Hiába tudunk a világ túloldalán is elérni bárkit pillanatok alatt, talán soha nem volt még ennyi egyedülálló, magányos ember.

Régen az ismerkedés tényleg jobb volt! Kevesebb kommunikációs eszköz állt a rendelkezésre, de mégis egyszerűbb volt. Hetente-kéthetente rendeztek bálokat a legkisebb falvaktól a városokig mindenfelé. Ez a bálozás korosztálytól függetlenül mindenki számára szórakozás volt, de mégis egyértelmű volt, hogy ki miért megy oda.

Általában az egyik helyiség nyújtott lehetőséget az evés-ivásra, társalgásra, míg a másik helyiségben volt a táncparkett, ami székekkel volt körbevéve. Az első sorokban mindig a hajadonok és ismerkedni vágyó hölgyek foglaltak helyet, hátrébb a lányok családja vagy rokonai, esetenként azok a házaspárok, akik csak táncolni jöttek. A táncparkett közepén gyűltek össze a férfiak, akik ismerkedési céllal érkeztek. Fiatalabb fiúk, idősebb agglegények vagy elvált urak gyülekeztek, hogy körülnézzenek. Ha találtak nekik tetsző lányt, egyszerűen odaléptek és felkérték táncolni. Ha a lány elfogadta a kérést és igent mondott, azzal megkezdődött az ismerkedés. Ha az este végére is szimpatikusak voltak egymásnak, akkor esetenként a szülőktől kértek a helyszínen engedélyt, hogy a fiú az otthonában is felkereshesse a lányt, ekkor lépett a kapcsolatuk az udvarlási fázisba.

Mindenkinek egyértelműek voltak a szándékai, nem tudtak csalni sem. Ha az agglegények csoportjába beállt volna a 15 éve házas Józsi is, hogy csak kalandot keres, nyilván egyből lebukott volna. Nem voltak játszmák, nem kellett azon gondolkodni, hogy vajon mit gondolhatott a másik.

A félénkebb fiúknak sem kellett csüggedniük, hiszen mindig volt az este folyamán hölgyválasz. Ugyanilyen egyértelmű jelzésekkel, megjátszás nélkül. Saját szemöldökkel, saját mellekkel, saját valójukban álltak a lányok a kiszemelt férfi elé és kezdődhetett a tánc.

Az emberek így szűkebb körökben, de sokkal hatékonyabban ismerkedtek. Valódi kapcsolatok születtek, nem kellett átélni azt a fajta csalódást, hogy a fénykép és a virtuális bemutatkozás a valósággal köszönőviszonyban sincs. Ma már a bálok ritkábbak, és előfordul, hogy botrányba, verekedésbe fulladnak. Szóval a mai fiataloknak egyáltalán nincs könnyű dolguk.

Nyitókép: Fortepan/Szalay Zoltán/138771