Javuló életminőség.

A Kenti Egyetem (Egyesült Királyság) szakemberei azt tesztelték, hogy a gyengéd, kontrollált fülcsatorna-stimuláció csökkenteni tudja-e a Parkinson-kór tüneteit. Az eredmények szerint a napi 2, két hónapon át tartó stimulálás jelentős csökkenés váltott ki mind a motorikus, mind a nem motorikus tünetek terén.

Nem csak javulást mutattak a betegek a döntéshozatali képesség, a figyelem, a memória, a hangulat és az alvás terén, de nagyobb mozgékonyságról is beszámoltak.

A tanulmány végére a páciensek arról beszéltek, hogy egyszerűbbnek találják maguk megoldani a mindennapi tevékenységeket. A legnagyobb javulás 5 héttel a terápia után mutatkozott, ami arra enged következtetni, hogy a kezeléseknek hosszútávú hatása lehet. A tanulmány egy szakfolyóiratban került publikálásra (Parkinsonism & Related Disorders).

A vizsgálatok 46 beteg bevonásával folytak. A fülcsatornák stimulálásához egy hordozható fülhallgatót használtak, de a páciensek eközben a szokásos gyógyszeres terápiájukat is folytatták.

A kutatók szerint az eredmények izgalmasak, bizakodásra adnak okot és felvetik annak a lehetőségét, hogy a gyógyszeres kezeléseket érdemes stimuláló eljárásokkal kombinálni. Különösen a nem motorikus képességek javulása örömteli – ezeket a tüneteket gyakran rosszul kezelik, vagy nem kezelik, pedig igen nagy hatással vannak az életminőségre.

A kutatócsapat úgy találta, hogy a belső fül gyengéd stimulálása javítani tudja azokat az idegrendszeri tüneteket, amelyek a stroke-kal és a traumatikus agysérülésekkel vannak összefüggésbe.

A Parkinson kórosok száma sajnálatos módon egyre több világszerte, így rengeteg páciens és család életét könnyítené meg minden olyan módszer, ami az önálló életvitelhez segíti a betegeket.